Petak, 4 prosinca, 2020

(VIDEO) Može li ruska raketa potopiti američki nosač zrakoplova? Evo što kaže struka

Može li ruska protutenkovska raketa Kornet (ATGM) potopiti američki nosač zrakoplova? Na ovo pitanje pokušali su odgovoriti američki vojni analitičari.

Mark Langfan, predsjednik udruge ”Amerikanci za sigurnost Izraela”, došao je do zaključka kako je raketa Kornet ozbiljna prijetnja nosaču. Charlie Gao, vojni analitičar National Interesta, piše kako je Lanfgan koristio ”ograničenu analizu sposobnosti Korneta i obrambenih sposobnosti nosača zrakoplova”.

“Langfanovo istraživanje pogrešno predstavlja mnoge aspekte Korneta i pokazuje veliki previd mnogih aspekata pomorskog ratovanja. Prvo, on analizira napad na nosač u vakuumu”, piše u tekstu i navodi se kako bi ”litanija manjih razarača i ophodnih brodova” bila raspoređena oko nosača, prenosi večernji list

Navode kako su ti brodovi, točnije patrolni brodovi klase Cyclone raspoređeni u vodama Perzijskog zaljeva, optimizirani za borbu s malim brodovima na koje bi se mogao postaviti Kornet. Opremljeni su 25-milimetarskim topovima i raketama Griffin koje mogu napasti brodove na osam kilometara udaljenosti. Tu je i zračna podrška lovaca-bombardera.

Javlja se i problem postavljanja Korneta na manje brodove budući da je postolje za lansiranje predviđeno za stabilnu površinu, a montaža na palubu čamca koji se pomiče onemogućilo bi precizan hitac projektila.

Također, kako navodi Gao, obrambeni sustav nosača ne bi imao problem s praćenjem ”relativno spore brzine” Korneta te bi postojao ”veliki prostor za djelovanje”

No što bi se dogodilo da Kornet stvarno pogodi nosač, pita se Gao. Odgovor je – ništa posebno.

Iako je glava rakete sposobna probiti trup nosača zrakoplova, vjerojatno ne bi napravila preveliku štetu budući da su te rakete napravljene da probiju oklop tenka te da kumulativni mlaz rakete ubije posadu koja je u njemu. Posada, municija i gorivo nalaze se relativno blizu u tenku, no to nije slučaj s brodovima. Kornet bi vjerojatno ubio ljude unutar malog radijusa udara ako se tamo netko nalazi. Nakon udara ostat će samo mala rupa, što bi posada bez problema sanirala, piše Gao.

Langfan u svom tekstu navodi kako raketa Kornet posjeduje i verziju naoružanu termobaričkom bojevom glavom, no analitičar Gao navodi kako je njena probojnost vrlo mala, no šteta bi zasigurno bila nanesena.

“Nosači zrakoplova suočeni su s nizom prijetnji u moderno doba, no Ratna mornarica SAD-a pola je stoljeća provela razmišljajući kako odgovoriti na te prijetnje. Rakete Kornet montirane na plovila najmanja su briga”, zaključuje Gao.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI
>>> BRISELSKA IZDAJA, RUŽA OTKRIVA: ‘Naše vlasti šute, hrvatska javnost zaslužuje znati!’
>>> OVAKO JE GOVORIO IRINEJ: Stepinac je bio “ustaški vikar”, a gdje god žive Srbi to je Srbija
>>> Silovao i ubio pedofila: “Htio sam da osjeti što su njegove žrtve osjećale”
>>> RASPAD STRANKE: “Naš odlazak je rezultat samovolje Marijane Puljak i Dalije Orešković”
>>> KAJKIĆ OTKRIO GDJE JE TIJELO JEAN – MICHELA NICOLIERA! ‘Pokazao mi je čovjek koji mu je iskopao jamu’
Komentari

Komentari