Utorak, 1 prosinca, 2020

(VIDEO) MOST: “PEDOFILIMA ONEMOGUĆITI ZAPOŠLJAVANJE VEZANO UZ DJECU, UVESTI EVIDENCIJU, UBRZATI POSTUPKE”

“Zahtijevamo najstrože kazne za pedofile i mjere koje će im onemogućiti zaposlenje vezano uz rad s djecom.”, istaknuo je na konferenciji za novinare zastupnik Mosta Nikola Grmoja.

Politički tajnik stranke Grmoja govorio je zašto je nužno postrožiti kazne za kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djece.

“Kazne su pooštrene, ali nisu usvojene mjere koje je predlagala pravobraniteljica za djecu. Ustanove koje rade s djecom, nemaju mogućnost zatražiti od zaposlenika potvrdu da nisu u Registru pedofila. Sudska praksa pokazuje da se pedofilima najčešće sudi po članku 158. za spolnu zlouporabu djeteta mlađeg od 15 godina i najčešće se dosude kazne od godinu dana koje se zamijene radom za opće dobro ili su kazne manje od pet godina.”

Naveo je tri zahtjeva u ime stranke.

“Zahtijevamo zabranu izricanja rada za opće dobro osuđenima za spolno zlostavljanje djeteta, automatsko izricanje zabrane rada s djecom osuđenima za pedofiliju te izricanje zaštitnog nadzora i nakon što počinitelj odsluži kaznu”, istaknuo je Grmoja.

Grmoja je istaknuo i najveći problem hrvatskog pravosuđa, a to je tromost sustava. Ukazuje na to kako se pravosudni slučajevi i rješenja te presude trebaju donositi u razumnom roku.

“Imamo procese koji traju desetak godina i odlaze u zastaru. To izaziva opću nesigurnost u društvu i loša je poruka mladima.”

Podsjetimo, zagrebački novinar Dan Figenwald, koji je pisao za Jutarnji list i neke druge medije, uhićen je početkom rujna, a putem Facebooka mamio je maloljetnu djevojčicu. Navodno je tražio od nje da se razgoliti, slika i potom mu pošalje fotografiju, a oni bi joj zauzvrat dao novac i još se pohvalio da radi za Jutarnji list. Ona ga je odbila, a on ju je dalje nagovarao.

Komentari

Komentari