Utorak, 1 prosinca, 2020

(VIDEO) Miroslav Škoro: ‘Čuo sam se s Marijanom Petir, a s Penavom ću razgovarati ako odluči napustiti HDZ’

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro u intervjuu za dnevnik.hr otkrio je s kim sve pregovara uoči izbora, predstavio dijelove svog programa te oštro kritizirao Vladu zbog ne reakcije na događaje oko obilježavanja Bleiburga. Komentirao je tezu da je pionir HDZ-a te otkrio zašto nikad nije primljen u Titove pionire.

U predsjedničkoj kampanji slogan vam je bio ”Sad il’ nikada”, a evo vas opet, znači li to da ste se ipak odlučili za ”dvaput je dvaput”?

Parlamentarni izbori su druga priča, a slogan ”Sad il’ nikada” je bio pravi slogan. Mi ćemo definitivno napraviti rezultat na parlamentarnim izborima i možda reći ”Bolje ikada nego nikada”.

Još ne znamo točan datum izbora, ali izvjesno je da će oni biti u srpnju. Škoro smatra da vladajući žele izbjeći da građani najesen vide gospodarski kolaps, a naglašava da je to loša odluka koja nije u skladu ni s Ustavom ni sa zakonima. Ipak, poručuje, bit će spremni i za izbore u srpnju.

Počeli ste se okupljati na desnici. Gdje je zapelo s Mostom, jesu li doista tražili previše?

Svatko ima pravo tražiti ono što misli da je za njih najbolje. Razgovaramo još uvijek, pregovori, priznajem, jesu tvrdi jer Domovinski pokret jedino ima rezultat koji sam ja ostvario na predsjedničkim izborima, a oni su parlamentarna stranka s deset mandata. Tražimo mjeru.

Škoro kaže da se čuo s Marijanom Petir, a s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom će, kaže, razgovarati, ako odluči napustiti HDZ.

Je li vam nakon izbora HDZ poželjan koalicijski partner?

Pred nama je potreba za širokom koalicijom, a nakon izbora ćemo sjesti i donijeti odluku s kim i kako razgovarati. Prejudiciranje bi dodatno zakompliciralo situaciju na desnici. Ni HDZ ni SDP ni njihovi trgovački partneri ne mogu napraviti reforme jer su nas oni doveli u ovu situaciju.

Hoćete li se i dalje zalagati za povećanje ovlasti predsjednika ili to sad više nije bitno kad niste vi postali predsjednik?

Da, mislim da predsjednik treba imati veće ovlasti, ovo što trenutno imamo nije dobro. Ili ga trebamo ukinuti, slažem se s onima koji kažu da je to samo dodatni trošak.

Jedan od čitatelja postavio je pitanje je li on HDZ-ov pionir.

Ja nisam HDZ-ov pionir, ja čak nisam bio ni Titov pionir, jer sam na dan primanja u pionire imao upalu pluća. Ako je netko bio problem HDZ-a, čak i kad sam bio u njemu to sam bio ja.

Je li Nacionalni stožer postao političko tijelo i kakva je njegova uloga u izbornom procesu? Treba li ga ukinuti?

Imate li ijedan dokaz da taj Stožer nije političko tijelo od samog početka? Mislim svi su ti ljudi članovi HDZ-a. Za posao na početku kapa dolje, spriječili smo dosta toga iako je virus prodro u zdravstveni sustav i domove za umirovljenike. Ovo što se događa sada pokazuje da je Stožer jako ispolitiziran. Ne može biti demokratskih izbora u uvjetima u kojima nam život određuje Stožer. Minimum preduvjeta je da se Stožer raspusti prije izbora.

O prijeporima zbog mise zadušnice za žrtve Bleiburga u Sarajevu

Ne želeći ulaziti u unutarnju političku situaciju u BiH mogu samo reći da mi u Domovinskom pokretu najoštrije osuđujemo bilo kakav pritisak na katolike i Hrvate u BiH i smatramo da se komemoracija treba održati. Ono što me javiše iznenađuje je postupak hrvatskih vlasti. Nisam vidio niti Ministarstvo vanjskih poslova nit Vladu, niti Sabor koji je pokrovitelj komemoracija da je reagirao i zaštitio pravo katoličkog biskupa da u svojoj katedrali služi misu za žrtve koje su pogubljene u tom procesu nakon rata 1945. godine.

Komentari

Komentari