Četvrtak, 4 lipnja, 2020

(VIDEO) KARDINAL PULJIĆ: Crkva ne moli za ustaše, crkva ne moli za zločince, moli za duše žrtava. Harangom se želi katolike istjerati iz Sarajeva!

Misa za Blajburg, koja je održana u subotu u glavnom gradu BiH, jedna je od najogorčenijih harangi koja se dogodila protiv mene i katoličke crkve u Sarajevu, rekao vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u intervjuu za Radio Mariju i Katolički tjednik.

– Sarajevo nije bilo izbor, nego nužna potreba, jer nisam mogao izići iz BiH. Mogu se razni motivi izvući iz te harange, sigurno jedna od tih je i predizborna kampanja ili da se skrene pažnja s drugih događanja u BiH, a taj cilj je da ono što se nije ostvarilo u ratu, da se sada ostvari, da se nije istjeralo katolike, oni su ostali, možda je to sad jedna tendencija. Ne bih rekao da to svi misle, a neki sigurno misle – rekao je kardinal Puljić.

Komentirajući Rezoluciju o poštivanju žrtava ustaškog režima, koja je danas usvojena u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, kojom se zabranjuju komemoracije žrtvama Blajburga, kardinal je rekao kako politika ima svoja razmišljanja, a crkva svoja.

– Crkva ne moli za ustaše, crkva ne moli za zločince, moli za ljude koji su žrtva, za njihove duše. Mi time što molimo za pokojne, ne stavljamo se u njihovu osudu, nego jednostavno molimo, to je naša kršćanska družnost. Nisam upoznat s tom Rezolucijom, ali mislim da je nisu napravili iz ljubavi prema BiH. I ja sam protiv ideologije ustaštva i također komunizma, i nacizma, to je razumljivo. Ali ne može nešto biti važnije od molitve kršćanske za dušu – rekao je kardinal. 

 

Komentari

Komentari