Subota, prosinac 7, 2019

(VIDEO) HRVATSKO MEDICINSKO ČUDO: Rodila se s 450 grama i preživjela

Mala Maša, djevojčica koja je rođena u 27. tjednu, a u Kliniku za dječje bolesti Zagreb zaprimljena je zbog toksične upale crijeva s perforacijama, nakon pet mjeseci borbe, višestrukih operacija i rekonstrukcije crijeva danas je otpuštena kući kao zdrava beba, priopćeno je iz bolnice. Veliki je ovo uspjeh hrvatskih liječnika i drugi ovakav slučaj poznat u svijetu.

U Klinici za dječje bolesti Zagreb – Klaićevoj tim liječnika pod vodstvom kirurga doc. dr. sc. Stjepana Višnjića, pročelnika Zavoda za abdominalnu kirurgiju Klinike za dječje bolesti, izveo je kompleksnu abdominalnu operaciju na djevojčici koja je u tom trenutku težila samo 450 grama.

“Čestitam liječničkom timu Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj, KBC Sestre milosrdnice i KBC Zagreb na iznimnom pothvatu. Spašavanje djevojčice kirurškim postupkom u vrlo rizičnom stadiju razvoja zahtijevao je koordinaciju liječnika, medicinskog osoblja i bolnica. Ovim smo primjerom dokazali da je hrvatska struka i medicina na razini svjetske medicine”, izjavio je prof. dr. sc. Milan Kujundžić, ministar zdravstva.

“Uvidom u medicinske bibliografske baze podataka prema traženim parametrima abdominalne kirurgije, starosti bebe i porođajne težine dobili smo tri djevojčice u svijetu koje su preživjele tu kompleksnu operaciju – Emilija iz Njemačke, Maša iz Hrvatske i Abigeal iz Engleske. Sve tri bebe od prvog dana bili su pravi borci i mogu se smatrati čudima moderne medicine”, rekao je doc. dr. sc. Stjepan Višnjić iz Klinike za dječje bolesti Zagreb, prenosi HRT

“Današnji dan velik je i značajan za sve tri bolnice koje su sudjelovale na spašavanju djevojčice, ali i za hrvatsku medicinu. Integriranim pristupom multidiscipliniranog liječničkog tima spasili smo vrijedan ljudski život i to je uspjeh svjetskog rariteta”, izjavio je prof. dr. sc. Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb. Izvijestio je i da će timu koji je sudjelovao u liječenju Maše biti dodijeljeno odličje Hrvatskog liječničkog zbora.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<

>>> DOK SVIJET GLEDA NA DRUGU STRANU, DVIJE EUROPSKE ZEMLJE NA IVICI RATA: Dovoljna je iskra da sve PLANE!

>>> KAOS U JUŽNOJ AFRICI: Ozlijeđeni Hrvati i Nijemci, lomili im ruke i noge metalnim šipkama

>>> (VIDEO) NEVIN JE U ZATVORU PROVEO 27 GODINA: Sada je napokon na slobodi, nakon presude je plakao čak i tužitelj

>>> NJEMAČKA: POLICIJA ŠOKIRANA – Djevojčica (12) im rekla “Dobro jutro”, oni ju pretukli

Komentari

Komentari