Srijeda, 28 listopada, 2020

(VIDEO) Đukanović: Nisam pao, Srpska pravoslavna crkva hoće posrbiti Crnu Goru

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović rekao je da nacionalistička oporba i Srpska pravoslavna crkva žele posrbiti Crnu Goru. On je, gostujući u emisiji Pressing na televiziji H1, rekao da će se svim sredstvima suprotstaviti svima koji pokušaju ugroziti državu Crnu Goru i našu slobodu i jasno je rekao da neće podnijeti ostavku.

“Već sam odgovorio na to da, naravno, neću učiniti, zato što smo mi sada imali parlamentarne izbore. Na tim parlamentarnim izborima DPS, koju ja predvodim, je ostala ubjedljivo najjača parlamentarna partija u Crnoj Gori, koja i na ovim izborima ima osvojenih preko 35 odsto podrške biračkog tijela Crne Gore, ali na ovim izborima nijesmo odlučivali o predsjedniku Crne Gore”, rekao je Đukanović.

Kako je rekao, stanovnici Crne Gore odlučili su se za predsjednika Crne Gore 15. travnja 2018. godine.

Đukanović je ponovio da je na tim izborima u prvom krugu dobio 54 posto potpore građana Crne Gore, iskoristio je nešto više od dvije godine mandata i ima vrlo snažnu namjeru da svoj mandat iskoristi do kraja, u korist države na čijem je čelu.

Skrenuo je pozornost na činjenicu da to uopće nije bio pad, niti je to bilo kada osobno, uključujući i njega. Đukanović je rekao da je od 2018. godine predsjednik Crne Gore biran na neposrednim izborima, s osvojenom 54 posto podrške i s mandatom koji će trajati nešto manje od tri godine.

Nije se dogodio nikakav pad

“Na parlamentarnim izborima opet nije se dogodio nikakav pad. Nakon 30 godina na vlasti Demokratska partija socijalista je zajedno sa koalicionim partnerima osvojila jedan mandat manje od nove parlamentarne većine. Dakle, možemo zaista kazati da se nije dogodio nikakav nedostojanstven ishod za proevropsku politiku u Crnoj Gori. Dogodilo se nešto što se, uobičajeno događa u demokratskim društvima”, rekao je Đukanović.

Kako je naglasio, Crna Gora teži da bude demokratsko društvo. Kako kaže, došlo je do promjene vlasti na izborima, što su oni okvalificirali kao okruženje za slobodno izraženu volju građana Crne Gore, te na izborima čiji su ishod prepoznali odmah iste večeri na dan parlamentarnih izbora.

“Kao što se podsjetili, dakle, tokom kampanje je uglavnom od strane onih koji sada predstavljaju novu parlamentarnu većinu zagovarana jedna politika koja se u suštini oštro konfrontirala sa svim dosadašnjim ostvarenjiima savremene Crne Gore. Vi ste kazali da nije bila, iskonstruisana optužba od strane dosadašnje vlasti da naši konkurenti žele da Crnu Goru skrenu sa njenog puta proevropskog razvoja”, rekao je on.

To su, kaže, govorili oni.

Jedva je čekao da Knežević pravosuđu kaže sve što ima. “Rekli su da je problem nastao kad je Crna Gora obnovila neovisnost, da je Crna Gora koristeći kapacitet neovisnosti i suvereniteta donijela neke odluke koje su, kako oni vole reći, bile u suprotnosti s interesima. srpskog naroda i suprotno interesima Rusije na Balkanu, te da će njihovom pobjedom na izborima, koje su najavili ne samo na ovim izborima, već u mnogim prethodnim izbornim ciklusima, da će pobjedom na tim izborima promijeniti strateški tok Crne Gore “, rekao je. Đukanović.

Govoreći o Dušku Kneževiću, Đukanović je rekao da je riječ o čovjeku koji je pod nekoliko optužnica Specijalnog tužiteljstva u Crnoj Gori, radi se o čovjeku koji je bio na međunarodnoj poternici Interpola do prije desetak ili 15 dana, riječ je o čovjeku koji je u režimu strogi nadzor u Londonu.

“Kao što znate londonske vlasti su donijele odluku kojom su mu zabranile da se približava aerodromima i željezničkim stanicama, da kojim slučajem ne bi izmakao njihovom nadzoru”, istakao je Đukanović.

Naglasio je da je postupak odlučivanja o njegovom izručenju Crnoj Gori na zahtjev crnogorskih pravosudnih vlasti, a sada takav čovjek daje procjene i najavljuje da on ili službeni šef države Crne Gore neće biti slobodan kad se vrati u Crnu Goru.

“Dakle, moj odgovor je: Jedva čekam da promijeni ono što je očigledno njegov naum, jer ponavljam riječ je o odbjeglom kriminalcu, da promijeni naum da bježi od pravde i jedva čekam da se vrati u Crnu Goru, jedva čekam da saopšti sve to što ima, da saopšti pravosudnim organima Crne Gore, a onda nije teško pretpostaviti ko će se gdje naći, ko će biti u zatvoru, a ko će nastaviti da obavlja javne funkcije u državi Crnoj Gori”, istakao je Đukanović.

Đukanović je večeras jasno rekao da se ne boji nikakve kaznene prijave.

“Ja sam čovjek koji duže od 30 godina obavlja javne funkcije u državi Crnoj Gori. Kao što znate, svih tih 30 godina sam imao oštru konkurenciju, i rekao bih, često neprimjerenu kritiku od strane te konkurencije. Vrlo često su optužbe protiv mene dolazile i sa drugih, uglavnom, regionalnih adresa, najčešće iz Beograda, ali i od strane probeogradske opozicije u Crnoj Gori. Dakle, ne bojim se, zbog toga što znam kako sam radio i znam da sam se uvijek trudio da bespogovorno poštujem ono što je ustavno-pravni sistem Crne Gore, tako da moj status kao građanina ne zavisi od toga koja će politička vlast biti u Crnoj Gori”, rekao je on.

Njegov status, kako je rekao, ovisi o onome što je do sada učinio i učinio za Crnu Goru i zbog toga nema mjesta tjeskobi.

“Ubijeđen sam apsolutno da je riječ samo o jednoj gruboj, neargumentovanoj političkoj retorici, čiji je cilj bio da proizvede rezervu i anomoznost biračkog tijela prema meni i prema političkoj strukturi koju sam predstavljao. Evo sada imamo takav ishod na nedavnim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori i ubijeđen sam da će nadležni državni organi obavljati svoj posao kao i do sada – odgovorno, u skladu sa Ustavom i da neće suditi bilo kom pojedincu na osnovu neodgovorne i nečinjenične političke retorike”, istakao je predsjednik.

Rekao je da će se suprotstaviti svima koji pokušaju svim sredstvima ugroziti državu Crnu Goru i našu slobodu.

Krivokapić pripada strukturi koja pokušava relativizirati antifašističke vrijednosti Crne Gore

Na pitanje misli li da je Trinaestojulski ustanak 1941. bio parlamentarni odgovor onima koji su pokušali ugroziti slobodu države s pozicije fašizma, Đukanović je rekao da nije.

“Nije, naravno. Dakle, govorimo u pretpostavkama. Ja ne vjerujem da će do toga doći. Ja vjerujem da ćemo imati priliku da u parlamentarnoj političkoj borbi vodimo dijalog oko toga kojim će se pravcem i kojom dinamikom Crna Gora kretati ka zacrtanim ciljevima, ali pošto ste me pitali, ako bi promjena vlasti podrazumijevala ugrožavanje državnog statusa Crne Gore, onda je moj odgovor ovakav kakav ste ga i sami interpretirali. Protiv ugrožavanja državnosti Crne Gore i naše slobode borićemo se svim sredstvima, uključujući i ona koja su koristili naši preci u odbrani crnogorske države i crnogorske slobode”, rekao je Đukanović.

Povodom izjave Krivokapića da se 9. svibnja ne smije slaviti, Đukanović kaže da za njega to nije veliko iznenađenje, jer zna da je gospodin Krivokapić kao autor te izjave u osnovi predstavnik strukture koja posljednjih 30 godina kontinuirano pokušava. relativizirati antifašističke vrijednosti Crne Gore.

“Nema nikakve sumnje da je gospodin Krivokapić po vlastitom priznanju predstavnik Srpske pravoslavne crkve u parlamentarnoj, novoj parlamentarnoj većini, a Srpska pravoslavna crkva je, prema kazivanju njenih čelnika, već od 1989. godine od njihovom dolasku u Crnu Goru došla sa namjerom da miri Crnu Goru, a pomirenje u njihovoj interpretaciji jeste potiranje razlika između onog što su učinili za Crnu Goru antifašisti i onog što su radili saradnici fašističkog okupatora”, rekao je on.

Prema Đukanoviću, Crna Gora je vrlo ponosna na svoje antifašističko nasljeđe.

“Mi smatramo da je to najvredniji dio temelja Crne Gore, da je to najvredniji dio naše ukupne hiljadugodišnje istorije i tradicije i naravno da nijesmo dozvolili tokom prethodnih 30 godina bilo kome da ugrozi to što je naša identitetska vrijednost, a nećemo naravno dozvoliti ni onima koji se danas u njihovo ime predstavljaju kao novi politički lideri u Crnoj Gori”, rekao je Đukanović.

Srpska pravoslavna crkva hit je velikosrpskog nacionalizma

Đukanović kaže da je osnovna ideja te politike nacionalističke oporbe i Srpske pravoslavne crkve posrbljivanje Crne Gore od strane nacionalističke oporbe u kontinuitetu, a posebno u ovoj predizbornoj kampanji, koju podržava Srpska pravoslavna crkva.

“SPC je željela da Crnu Goru, odvrati od tih vrijednosti i ta politika uporno insistira da je Crna Gora srpska država, da je Crna Gora država koja bi morala biti u okviru strateških bezbjednosnih i vanjsko-političkih interesa Rusije. Dakle, ta politika je u svojoj retorici i tokom kampanje insistirala da je NATO savez zapravo Četvrti Rajh, a da je evropska civilizacija zapravo civilizacija trulih vrijednosti i da zbog toga Crna Gora griješi kada insistira na usvajanju evropskog sistema vrijednosti i na ostvarivanju članstva u Evropskoj uniji”, rekao je Đukanović.

Dakle, kako je rekao, jasno je da je udarna šaka takve politike u kontinuitetu i u predizbornoj kampanji, u ime velikosrpskog nacionalizma i ruskih imperijalnih interesa na Balkanu, bila Srpska pravoslavna crkva, pa otuda, rekao je, vrlo logičan odgovor na pitanje. , svećenici Srpske pravoslavne crkve djelovali su i nastavljaju djelovati u skladu s tim nacionalističkim interesima, interesima suzbijanja identiteta Crne Gore.

Predsjednik Crne Gore rekao je večeras da bismo trebali prisustvovati pokušaju sanacije velikih projekata na zapadnom Balkanu, čiji je početni projekt Velika Srbija. Kaže da tu ideju podržavaju ne samo nacionalistički krugovi iz Beograda.

Očekuje li da sada padne zakon o slobodi vjere?

”Da. Ja bih rekao da je to gotovo izvjesno i logično i da će to biti najmanje zajednički imenitelj konstituisanja nove vlade nakon nezadovoljstva kojeg je izazvao u jednom dijelu nove parlamentarne većine onaj trojni sporazum, gdje se nova parlamentarna odrekla, manje više, svih svojih strateških političkih ciljeva prezentiranih u predizbornoj kampanji. Vjerujem da je ostala spremnost svih njih da povuku taj zakon što ne vidim da je od kapitalnog značaja. Ovo je pitanje otvoreno u Crnoj Gori, i morat će biti zatvoreno. Makar se i povukao zakon, nema sumnje da će se voditi živ društveni dijalog, i siguran sam da će pobjedu odnijeti ideja građanske, evropske i demokratske države, u kojoj će Srpska pravoslavna crkva imati status jedne od vjerskih zajednica i ništa više od toga”.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Hrvate zgranula nova mjera Stožera: ‘Ovo je totalni lockdown, ovo je kraj…’
>>> ŠTO SE DOGAĐA S MILANOVIĆEM: Psihologija ima objašnjenje za ovo…
>>> OPREZ! POLICIJA UPOZORAVA: Osječanki izvan Hrvatske oduzeli osobnu i čeka je kazna do 5000 kuna
>>> TOTALNI RAT: Krenulo je topništvo, helikopteri i mobilizacija, skupljaju se ljudi koji su spremni otići na frontu
Komentari

Komentari