Srijeda, 29 siječnja, 2020

(VIDEO) Dramatično uz granicu: Migranti kod Maljevca probili kordon i idu prema Hrvatskoj!

Migranti koje je BiH policija zaustavila u utorak kod graničnog prijelaza Maljevac u Velikoj Kladuši, u srijedu su probili policijski kordon i krenuli prema hrvatskoj, prenose BiH mediji

Na prijelazu je kaotično stanje, a u grupi migranata koji su nakon naguravanja probili policijski kordon ima i ozlijeđenih, javlja Dnevni Avaz.

Na granični prijelaz su, kako prenosi Avaz, došli i pripadnici specijalne policije iz Hrvatske, dok je BiH policija u potpunosti zatvorila cestu na kojoj se nalaze migranti.

BiH policija je u utorak na graničnom prijelazu Maljevac zaustavila na stotine migranata koji su silom htjeli prijeći u Hrvatsku svega 200 metara od same granice.

Na željezničkoj stanici u Bihaću policija je u ponedjeljak ujutro blokirala vlak koji je rano u srijedu stigao iz Sarajeva, a u kojem se većinom nalaze migranti, te ne dozvoljava iskrcavanje.

Policija je blokirala i prolazak autobusa u Unsko-sansku županiju (USŽ) koji prevoze migrante, javlja Klix.ba. U vlaku se prema informacijama istog medija nalazi 90 migranata koji su doputovali iz Sarajeva. Glasnogovornica MUP-a USK Snežana Galić kazala je za Klix.ba da je nakon sastanka s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem policija dobila naredbu da onemogući kretanje migranata prema USŽ-u.

Policija je zabranila ulazak autobusa koji prevoze migrante na područje USK gotovo po istom principu kao što je bio slučaj s prijevozom migranata u Salakovac kod Mostara, kada je MUP HNK zabranio prolazak.

Policijski zapovjednik USK jučer je nakon sastanka rukovodstva policije u Unsko-sanskom kantonu i državnog ministra sigurnosti kazao da će policija blokirati svaki pokušaj dolaska migranata u Bihać. Podsjetimo, u Bihaću i drugim gradovima Krajine trenutno se nalazi više od 10.000 migranata koji čekaju i nadaju se da će u jednom trenutku moći prijeći granicu i domoći se Europske unije.

 

Komentari

Komentari