Četvrtak, prosinac 12, 2019

(VIDEO) Dobro pogledajte!Miro Kovač priznao za koga radi HDZ

Facebook status glavnog tajnika Mosta nezavisnih lista Nikole Grmoje otkrio je zanimljivu stvar. U njemu je Grmoja kaže da Most radi u interesu Hrvatske a Miro Kovač je  priznao za koga radi njegov HDZ!

Miro Kovač priznao je da je on samoinicijativno otvorio poglavlje 23 u pregovorima sa Srbijom a Mostove ministre koji su se tome protivili nazvao neznalicama.

Hrvatska još uvijek traga za 1.491 osobom nestalom za Domovinskoga rata te za 412 poginulih kojima se ne zna mjesto ukopa, ukupno to čini 1.903 neriješena slučaja, podaci su iz Prijedloga zakona o nestalima u Domovinskom ratu o kojemu će u četvrtak, 28 godina nakon izbijanja rata, raspravljati Hrvatski sabor.

Jedno od načela na kojem se Zakon temelji je da nestale i smrtno stradale osobe, za koje se ne zna mjesto ukopa te članovi njihovih obitelji,  imaju jednaka prava bez razlike jesu li bili pripadnici oružanih snaga ili civili, neovisno o rasi, spolu, jeziku, vjeroispovijesti, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovinskom stanju ili bilo kojem drugom statusu.

Traženje nestalih i posmrtnih ostataka poginulih, obveza je hrvatske države, navodi se u zakonu kojim se 30. kolovoza proglašava spomendanom, Danom sjećanja na nestale osobe.

BiH i Srbija pitanje nestalih regulirale zakonima

Hrvatska sada nema zakon koji regulira nematerijalna prava nestalih i njihovih obitelji, Vlada, koja je zakon predložila, ističe da će jedinstveni zakon, na jednom višem stupnju, zaštititi temeljna prava nestalih i njihovih obitelji te pridonijeti  očuvanju njihova dostojanstva.

U državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije, s kojima Hrvatska ima otvoreno pitanje nestalih, to je pitanje regulirano zakonom. BiH je 2004. donijela Zakon o nestalim osobama, dok je u Srbiji pitanje nestalih od 1991. do 1996. godine uređeno Zakonom o upravljanju migracijama iz 2012. godine.

Nedostatak pravnog okvira u Hrvatskoj te postojanje pozitivnog zakonodavstva u tom području u susjednim državama, može proizvesti negativne učinke na Hrvatsku posebice kad se uzme u obzir mogućnost relativiziranja podataka o nestalima što posljedično otvara prostor i za relativiziranje povijesnih činjenica, navodi Ministarstvo hrvatskih branitelja koje će nadzirati provedbu zakona te jednom godišnje Vladi podnositi izvješće.

Pomoćnik ministra branitelja Stjepan Sučić izjavio je u srijedu kako se od predloženog zakona očekuje da jasno definira sva prava i obveze zemalja koje sudjeluju u procesu traženja nestalih osoba.

“Ovaj će zakon jasno definirati sva prava i obveze zemalja koje sudjeluju u procesu traženja nestalih osoba”, poručio  je Sučić, upitan koji su konkretni pomaci zakona s obzirom da se Hrvatska sa Srbijom još uvijek spori oko arhiva.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Kakva vijest za Matea Kovačića; niti on se nije nadao ovome prije povratka u madridski Real
>>> NEMA TOGA ŠTO NE LIJEČI: Biljka koju treba jesti SVAKI, ali baš svaki dan!
>>> PO UZORU NA TITA: Predrag Matić službeno promijenio ime
>>> Američka povjesničarka otkriva Hrvatima: Zbog ovog vam se divi cijeli svijet!
Komentari

Komentari