Četvrtak, 22 listopada, 2020

(VIDEO) CIVILI GINU NA OBJE STRANE: Novi snimci sa ratišta, Azerbejdžan trpi gubitke

U jeku obnovljenog sukoba između Armenije i Azerbejdžana, armenska vlada izrazila je spremnost da prizna nezavisnost Nagorno-Karabaha, spornog većinski armenskog regiona unutar azerbejdžanske teritorije koji je kao neriješeno pitanje korijen današnje razmjene vatre.

“Trebali bismo razmotriti priznanje nezavisnosti Artasaha (drugo ime za Nagorno-Karabah, op.a.). To pitanje je na stolu i trebali bismo ga ozbiljno razmotriti. Sagledavamo moguće scenarije i razvoj situacije”, rekao je premijer Armenije Nikol Pašinjan, a prenosti ruska agencija TASS.

Bilo bi to prvo međunarodno priznanje samoproglašene republike koja je nastala nakon trogodišnjeg rata između Armenije i Azerbejdžana u ’90-im godinama prošlog vijeka.

Priznanje bi svakako eskaliralo današnje tenzije koje su već odnijele na desetke života.

Obnovljeni sukob između Armenije i Azerbejdžana koji prijeti da se pretvori u rat mobilizirao je danas nekoliko moćnih svjetskih država. Rusija želi igrati ulogu medijatora u smirivanju tenzija, dok se Turska otvoreno svrstala na stranu Bakua insistirajući da je Armenija kriva za nestabilnosti.

Deklarativni poziv na mir izrazile su i Francuska, Grčka, Gruzija, njemačka, IRan, Rumunija, Bugarska i Vatikan.

Iako su pogledi različiti, statistika je počela brojati žrtve na svim stranama sukoba. Region Nagorno-Karabaha, armenska samoproglašena republika unutar azerbejdžanske teritorije, saopćio je danas da je poginulo 16 vojnika, a da je više od 100 ranjeno u sukobu sa snagama Azerbejdžana.

Također, obje strane bilježe prve civilne žrtve neprijateljstava među kojima ima žena i djece.

Armenska strana (u koju je uključen region Nagorno-Karabah) saopćila je da su dvije osobe poginule, te da je u granatiranju oštećeno nekoliko civilnih objekata uključujući i škole. Azerbejdžanski zvaničnici su također saopćili kako na teritoriji koju kontrolišu ima civilnih žrtava.

Obje strane krvive se međusobno kada je u pitanju uzrok današnjeg konflikta, te negiraju međusobna saopćenja o žrtvama i oslobođenim, odnosno zauzetim naseljima.

Također, obje države su proglasile vanredno stanje, s tim d aje Azerbejdžan proglasio i ratno stanje u dijelovima zemlje koje graniče sa Armenijom.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> 92′ OTIŠAO U BEOGRAD: Stan bi mi vratili da nisam Srbin. Žena koja ga je otela rekla je: “Mislila sam da se nećeš vratiti”
>>> POČEO JE RAT!? Objavljena opća mobilizacija, u priču su se upravo uključile Rusija i Turska
>>> BOSNA NIJE BOŠNJAČKA: “Hrvati i Srbi su suvlasnici BiH, a tretira ih se kao neprijatelje”
>>> Ja, Mato Crkvenac Nemam kćer! Mediji neosnovano povezuju bivšeg ministra sa uhićenim Kovačevićem
Komentari

Komentari