Utorak, 22 rujna, 2020

(VIDEO) AKCIJA OLUJA OBJAŠNJENA U PET MINUTA: Ovo je sve što morate znati! Nevjerojatne snimke

Na današnji dan prije 25 godina počela je završna oslobodilačka vojno-redarstvena akcija Domovinskog rata Oluja, u kojoj su nakon četiri godine okupacije pobunjenih Srba oslobođena područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu.

U akciji Oluja hrvatske su vojne i redarstvene snage, u kojima je bilo ukupno oko 200 tisuća ljudi, za samo 84 sata oslobodile nešto manje od 10.500 četvornih kilometara, odnosno gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u BiH te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske.

Hrvatska vojska i specijalne policijske jedinice krenule su 4. kolovoza 1995. u 5 sati u napad duž crte od Bosanskog Grahova na jugu do Jasenovca na istoku, na bojišnici dugoj više od 630 kilometara.

U petominutnom videu koji je MORH objavio 2015. godine ukratko su opisani tijek akcije te najvažnije informacije.

Oslobođenje Knina

Najveći uspjeh u operaciji postignut je u prijepodnevnim satima 5. kolovoza, kad su pripadnici 4. i 7. gardijske brigade Hrvatske vojske (HV) oslobodili Knin, dotadašnje središte i simbol srpske pobune, a točno u podne na kninskoj se tvrđavi zavijorila 20-metarska hrvatska zastava. Zbog njegova strateškog i simboličkog značaja dan oslobođenja Knina u Hrvatskoj je proglašen Danom pobjede i domovinske zahvalnosti, a potom i Danom hrvatskih branitelja, prenosi dnevno.hr

U sljedećim danima hrvatske snage zaposjele su državnu granicu, osigurale je i krenule u pretres oslobođenog prostora sjeverne Dalmacije, Like, Banovine i Korduna. Već 7. kolovoza hrvatski ministar obrane Gojko Šušak u 18 sati objavio je završetak akcije Oluja u bivšim sektorima Sjever i Jug.

Operacijom Oluja hrvatske snage omogućile su Armiji Bosne i Hercegovine da razbije srpsku opsadu Bihaća, čime je spriječena nova humanitarna katastrofa i zločin poput genocida u Srebrenici.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Javila se još jedna “djevojčica iz kolone”: “HRVATIMA SAM OPROSTILA OLUJU, ali je nisam zaboravila”
>>> Hrvati skužili kako zobići mjeru Stožera, epidemiolozi šokirani: ‘Ovo je velika šteta…’
>>> DJEVOJČICA U PLAVOM KAPUTIĆU: Jeste li ćuli priču iz kolone u kojoj su četnici slavili pjevajući BIT ĆE MESA KLAT ĆEMO HRVATE!?
>>> VIDEO Pogledajte novi američko-hrvatski dokumentarni film “Operacija Oluja”
>>> U KNINU ĆE UHIĆIVATI SVE S HOS-ovim OZNAKAMA? Što znači ova Plenkovićeva najava?
Komentari

Komentari