Nedjelja, 31 svibnja, 2020

Vesna Pusić pohvalila Dubravku Šuicu: “Kada bi njezino izlaganje bilo odraz HDZ-a, mi bismo bili sasvim druga zemlja”

Dosadašnja hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i HDZ-ovka Dubravka Šuica je u četvrtak pred odborom odgovarala na pitanja, kako bi mogla biti potvrđena kao kandidatkinja za potpredsjednicu Europske komisije i povjerenice za demografiju i demokraciju. Odbor je Šuicu potvrdio kao kandidatkinju, a uz premijera Andreja Plenkovića, njenim odgovorima bili su zadovoljni utjecajni SDP-ov zastupnik Joško Klisović te nekadašnja predsjednica HNS-a Vesna Pusić.

“Nisam HDZ, pa ne zamjenjujem stranku za državu, važnija mi je država od stranke, gledala sam je i bila mi je dobra. Nije previše rekla ali to se ni ne očekuje. Tajani je naveo što očekuju”, rekla je na N1 televiziji.

Pitanje imovine najviše se problematiziralo u domovini, a premijer Andrej Plenković branio je Šuicu.

“Glavni Šuičin zaključak nakon toga, i nakon izjava Tomislava Sokola vjerojatno je bio – dečki, nemojte mi više pomagati. Oni su je stavili u jako neugodnu poziciju. Kada je postavljeno pitanje njene imovine i Tajani je intervenirao i rekao da to nije mjesto za to pitanje. No ona je o tome htjela govoriti, i mislim da je time dobro postupila, ali je i u Hrvatskoj trebala biti otvorenija. Jedine reakcije koje proizlaze iz Plenkovićevog ponašanja su da se radi o nekoj muljaži, da nešto skrivaju. Bilo bi bolje da su pustili da Šuica sama kaže o čemu se radi”, kazala je Pusić.

“Šuica nema obvezu pokazati imovinsku karticu, ali dojam je vrlo važan. Za njenu se funkciju traže manje specifični podaci nego u slučaju imovinske kartice dužnosnika u Hrvatskoj, ali se isto traži da kažete koju imovinu imate. Kao i svuda, nije važno koliko netko nečega ima nego kako je do toga došao, kao i razlika u imetku kada ste došli na funkciju i s nje otišli”, rekla je Pusić.

“Šuica se dobro snašla na saslušanju, ona je dobila resor koji ima vrlo važne teme, od kojih nijedna nije u nadležnosti Europske komisije. To može biti platrofma za različite rasprave, ali sve vezano za reproduktivna prava, obiteljsko sudovanje i taj kompleks tema nisu dio zajedničke pravne stečevine nego su u nadležnosti država članica”, istaknula je.

“Kada je bila u Europskom parlamentu, držala se striktno stranačkih uputa, tako je glasala, i tako se ponašala. Kada bi ono kako je ona jučer govorila bio hrvatski HDZ, mi bismo bili sasvim druga zemlja. Njezina stranačka disciplinarnost omogućila je da postane zastupnica, ali sada kada je već na tom putu, stavovi koje zagovara mnogo su umjereniji, liberalniji. Ona je govorila za proširenu definiciju obitelji, da dolazi iz zemlje u kojoj je pobačaj legalan. Ono kako je govorila je pristojna, centristička i u velikoj mjeri liberalna pozicija. To je u direktnom sukobu s njenim prijašnjem glasanjem i izjašnjavanjem u EP. To je bila najveća primjedba na jučerašnjem saslušanju. Ona je na to reagirala tako da je rekla da su njeni osobni stavovi mnogo širi i liberalniji, i mislim da joj je to pomoglo. To svakako nije HDZ Hrvatske”, kazala je Pusić.

Podsjetimo, na pitanje o prihvaćanju novih definicija obitelji i zašto je bila protiv prava LGBT osoba Šuica je otkrila: “Mislim da se definicija obitelj treba ili može ili mora definirati na puno širi način. Ne vidim je samo na tradicionalan način, to nije jedini model obitelj. Nemam ništa protiv da se obitelj definira na puno progresivniji ili liberalniji način. To mi ne predstavlja problem”, otkrila je Šuica, koja je 29 godina članica Hrvatske demokratske zajednice, stranke takozvanog desnog centra.

Na pitanje hoće li tolerirati da pobačaj bude zabranjen u nekim zemljama Šuica je poručila: “Pobačaj je, kao što rekoh, u nadležnosti država članica. U mojoj zemlji je legalan, a u nekim drugim zemljama nije. Ono što ću raditi bit će u duhu Komisije, u tom smjeru ću djelovati”

Što zastupa Vesna Pusić?

Vesna Pusić, bivša potpredsjednica Vlade u vrijeme SDP-a Zorana Milanovića i ministrica vanjskih poslova, iza sebe je ostavila brojne afere.

Podsjetimo, Ministarstvo vanjskih poslova, za vrijeme dok je Vesna Pusić bila ministrica, dodijelilo je novac udruzi Documenta na čelu čijeg je upravnog odbora njezin brat Zoran Pusić. U Ministarstvu vanjskih poslova s Vesnom Pusić na čelu nije se štedjelo. Za projekt pod nazivom “Izgradnja kapaciteta ukrajinskih OCD-a za istraživačko dokumentacijski rad na teškim kršenjima ljudskih prava” Documenti je od strane ministarstva dodijeljeno 248.992,80 kuna.

Vesna Pusić više je puta u svojim javnim nastupima isticala netočne tvrdnje kako je Hrvatska vodila agresorski rat u Bosni i Hercegovini, naštetivši tako ugledu Republike Hrvatske, a nije se iskazala niti u poštivanju demokratskih procedura, kada je uoči referenduma o ustavnoj zaštiti braka poručila kako je važno „da svi građani, bez obzira što mislile o ovoj konkretnoj temi, izađu na referendum i glasaju protiv.”

Pusić je tijekom kandidature za UN objavila tekst lažno se predstavljajući kao osobu kojoj se zbog “društvenog aktivizma”, odnosno feminizma, 1979. godine u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji “prijetilo formalnim progonom” te je bila izložena “političkom pritisku i napadima”, o čemu je Narod.hr detaljno pisao.

Istina je – potpuno drugačija. Vesna Pusić je od 1978. godine zaposlena na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta koji je osnovan samo godinu dana ranije. Studiji sociologije u SFR Jugoslaviji, baš kao i njegovi zaposlenici posljednjih dvadeset godina totalitarnog komunističkog režima služili su širenju marksizma i komunističke ideologije. Tumačenje jugoslavenskog društva, religije, klasne borbe, radničkog samoupravljanja, planske privrede, baš kao i pseudoznanstveni radovi i pseudoistraživanja bili su gotovo u potpunosti u funkciji podupiranja jednopartijskog sustava i potpuno pod kontrolom Komunističke partije Jugoslavije, odnosno Komunističke partije Hrvatske. Svi društveni fakulteti SFRJ bili su u fukciji nametanja marksističke ideologije.

Tema doktorata Vesne Pusić to odlično pokazuje – doktorirala je 1984. godine na temu “Uloga kolektivnog odlučivanja u realizaciji radničkih interesa” – u kojem je, kako se čini, na razne načine protumačeno kako je u stvari komunistička partija kroz “radničko samoupravljanje” štitila interese radnika. Mentori su bili Josip Županov, Josip Obradović i Jovan Mirić.

Komunistički režim se prema osobama “kojima je prijetio formalnim progonom” ili na koje je “vršio politički pritisak i napade” odnosio bitno drugačije nego prema gospođi Pusić.

U ovom kontekstu feminizma vrijedi se podsjetiti što je žrtvama silovanja 2012. godine poručila tadašnja ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Naime, Udruga Žene u Domovinskom obratile su se ministrici pismom zatraživši sastanak kako bi joj iznijele problem ratnog zločina nad ženama Vukovara u vrijeme okupacije 1991. godine.

Ona ih, naravno, nije primila, a u razgovoru za Tportal im je poručila da se pridruže gay koloni na Split Prideu.

“Nije mi poznato da žele sa mnom razgovarati. Kažu da su poslale zahtjev za sastanak u siječnju, u to vrijeme je glavna tema bio referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, ali njihov zahtjev nije došao do mene … Međutim, očekivala bih da one, kao žrtve nasilja, imaju solidarnost sa svim drugim žrtvama ili potencijalnim žrtvama nasilja te očekujem da budu u prvim redovima na Split Prideu”, kazala je tada Pusić, ujedno i jedna od najglasnijih zagovornica Istanbulske konvencije.

Vesni Pusić uvođenje Hrvatske u LGBT core skupinu nije pomogao za izbor glavne tajnice UN-a

Bivša HNS-ova ministrica u Kukuriku Vladi Zorana Milanovića intenzivno je provodila liberalne politike koje je kasnije isticala u svojoj kandidaturi za glavnu tajnicu Ujedinjenih naroda.

Tako je Pusić za vrijeme svog mandata 2013. godine Hrvatsku priključila neformalnoj međunarodnoj skupini zemalja nazvanoj “UN Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender Core Group” – “LGBT jezgrena skupina UN-a” iako za to nije dobila mandat od Hrvatskog sabora.

Komentari

Komentari