Ponedjeljak, 3 kolovoza, 2020

VELIKO POVEĆANJE: Hrvatska povećava vojni proračun do 2024

“Hrvatska će biti u ‘zelenom'”, kaže ministar, piše Večernji list u broju od ponedjeljka.

Na summit NATO-a u Londonu, 3. i 4. prosinca, putuju i premijer Andrej Plenković i ministar Krstičević, a tom će prigodom oni preuzeti javnu obvezu da će Hrvatska tih 2 posto izdvajanja dosegnuti za pet godina, tj. 2024., kada će, procjenjuje se, zemlja za obranu trošiti 9,4 milijardi kuna godišnje.

Sada trošimo oko 6,7 milijardi kuna, dakle do 2024. doći će do 40-postotnog uvećanja vojnog trošenja. NATO smatra da Hrvatska mora više ulagati u obranu, a puno više u opremanje i modernizaciju svoje vojske.

Premda na papiru, zahvaljujući primjeni nove NATO-ove metodologije, Hrvatska sada izdvaja oko 1,68 posto BDP-a na obranu (oko 6,7 mlrd. kn), a u to su uračunate i vojne mirovine veterana, ustvari se na aktivnu vojsku RH troši oko 5 mlrd. kn godišnje, koliko se i prikazuje u vojnom proračunu.

Kako su ovdje dodane i mirovine, kada se to spoji s plaćama, ispada da RH na osoblje troši čak 73 posto vojnih izdvajanja. Posljedično, RH puno manje troši na opremanje i modernizaciju, dakle nabavu novih oružanih sustava i modernizaciju postojećih. Taj je podatak ustvari katastrofalno loš, naročito zbog toga što je propala nabava eskadrile borbenih zrakoplova, navodi Večernji list.

RH je među 28 članica NATO-a, gledajući podatke za 2019., najgora i nalazi se na zadnjem mjestu po trošenju za opremanje i modernizaciju. Na to trošimo samo 6,7 posto ukupnog vojnog proračuna! Ili, u brojkama, samo 70-ak milijuna dolara u odnosu na oko milijardu dolara ukupne svote.

Medijalna je vrijednost među članicama oko 23 posto, a NATO-ov zadatak koji Hrvatska ovdje mora ispuniti pretpostavlja da zemlja članica na opremanje i modernizaciju svoje vojske troši najmanje 20 posto ukupnih izdvajanja za obranu i taj cilj treba dostignuti 2024. donosi Večernji list. Hina


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Pitanja iz Domovinskoga rata nad kojima se treba zamisliti!
>>> Real dovodi zamjenu za Luku Modrića: Igrač vrijedan 250 milijuna eura stiže debelo ispod cijene, a možda i potpuno besplatno
>>> Pročitajte što je izbornik Srbije rekao nakon što je doznao da može igrati s Hrvatima
>>> IZAŠAO JE IZ SINDIKATA: Profesor s Ekonomskog fakulteta objasnio zašto ne podržava štrajkaše
Komentari

Komentari