Željana Zovko - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=94868712

VELIKO IZNENAĐENJE: Umirovljenicima stigle 3 dodatne mirovine

Podijeli

Umirovljenici koji su nekoć dobrovoljno štedjeli za starost u Raiffeisen mirovinskom fondu, bili su prošlog tjedna ugodno iznenađeni. Isplaćena im je jedna dodatna mirovina, a neki su primili još tri prosječne mirovine

Riječ je o isplati viška novca koji je ostvaren prošle godine iz »ulaganja imovine za pokriće tehničkih pričuva dobrovoljnog mirovinskog osiguranja«, objavilo je Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo (RMOD), piše Novi list.

Pojednostavljeno, do viška je došlo jer su mirovinski fondovi lani imali dobre rezultate. Tri dodatne mirovine, odnosno njih 15 u prošlih godinu dana, dobili su bivši štediše koji su ugovorili doživotno primanje penzije. Oni koji su ugovorili isplatu mirovina na ograničeno razdoblje, dobili su jednu prosječnu mirovinu, trinaestu. Novim umirovljenicima, koji su penziju primali samo u dijelu prošle godine, bit će isplaćen razmjeran iznos.

‘Uprava RMOD-a donijela je odluku o isplati dijela viška korisnicima mirovina iz dobrovoljnog mirovinskog osiguranja (treći stup) razmjerno iznosu ugovorene mirovine, trajanju isplate, obliku mirovine i potrebnom iznosu tehničke pričuve za svaki pojedini ugovor o mirovini’, priopćilo je to mirovinsko društvo.

Da ne bude nikakve zabune, te se dodatne mirovine ne odnose na golemu većinu od 1,2 milijuna umirovljenika u Hrvatskoj, koji su penzije stekli zahvaljujući tome što su im poslodavci iz plaća automatski isplaćivali doprinose u prvi i drugi stup mirovinskog osiguranja. Spomenute dodatne mirovine dobilo je manje od deset tisuća građana koji su, dok su radili, odlučili uplaćivati po nekoliko stotina kuna mjesečno – ili veći iznos – u neki od dobrovoljnih mirovinskih fondova, u ovom slučaju u Raiffeisen ODMF.

‘Korisnici mirovine su osobe koje imaju sklopljen ugovor o isplati mirovine i primaju mirovinu te više nisu članovi dobrovoljnih mirovinskih fondova, odnosno završili su s razdobljem članstva i uplatama u fond’, objasnio je Ivan Tolić, šef komunikacija u Raiffeisen banci.

Napominje da RMOD trenutačno ima u isplati 9.330 ugovora o mirovini iz dobrovoljnog mirovinskog osiguranja (treći stup). Uzgred, višak ne dobivaju ni oni građani koji još rade i štede za starost.

Tolić kaže da isplata viška za korisnike mirovina u RMOD-u nije nikakva novost. To mirovinsko društvo isplaćuje višak već šestu godinu za redom, otkad je to omogućeno i regulirano Zakonom o mirovinskim osiguravajućim društvima. Uprava RMOD-a donosi takvu odluku na temelju mišljenja stručne osobe, tzv. aktuara, koji utvrđuje postoji li taj višak u tehničkim pričuvama za mirovine i koliki je, piše Novi list.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> POVODOM ROĐENDANA JEAN MICHAEL NICOLIERA “KINEZ USTAŠA” POSLAO VIDEO PORUKU, POGLEDAJTE!
>>> OD SUBOTE VIŠE NE MOŽETE U SLOVENIJU!
>>> Građani pobijesnili zbog najave Stožera, Božinović objasnio zašto su sad ovo odlučili…
>>> U NOVOM HOLLYWOODSKOM FILMU “MANTIJA” ISUS JE LEZBIJKA, A GLUMI GA KĆERKA MICHAELA JACKSONA, OPTUŽENOG ZA PEDOFILIJU
Komentari

Najnovije