Utorak, 1 prosinca, 2020

VELIKI HRVATSKI TRGOVAČKI LANAC PROTIV RADA NEDJELJOM: “Zadovoljan radnik nam je prioritet”

Trgovački lanac Pevex poziva na zakonsku regulaciju pitanja rada nedjeljom, pri čemu se zalažu da ona bude neradna po uzoru na Austriju, objavili su u utorak iz tog trgovačkog lanca.

Pojedini trgovački centri poručili su da će zbog neradne nedjelje biti primorani otpuštati zaposlenike, no Pevex u svom priopćenju ističe da oni to neće napraviti.

“Prijetnje otpuštanjem zbog neradne nedjelje nikada nisu odaslane iz Pevexa”, poručili su iz tvrtke.

Napominju kako se zalažu za neradnu nedjelju ne samo zbog zastupanja obiteljskih vrijednosti i društveno odgovornog poslovanja, već i zato što analize pokazuju kako zadovoljstvo radnika diže produktivnost i nadoknađuje neznatne gubitke zbog nekoliko neradnih dana u mjesecu.

“Mi smo za zabranu rada nedjeljom po uzoru na Austriju”, kazao je predsjednik Uprave Jurica Lovrinčević te pozvao vladajuće da reguliraju to pitanje zakonom o radu i zakonom o trgovini.

“Nećemo zbog zabrane rada nedjeljom otpustiti niti jednog radnika već ćemo kvalitetnije iskoristiti njihov fond sati. Bez obzira na simbolične gubitke prihoda želimo zadovoljne radnike koji će provoditi nedjelje sa svojim obiteljima”, izjavio je Lovrinčević.

Oni su još u rujnu 2018. godine, kad se raspravljalo o zabrani rada nedjeljom, poručili da su spremni odreći se profita nedjeljom jer im je radnik na prvom mjestu, baš kao i taj jedan dan koji bi trebao slobodan. Iako radnici ovog lanca u pravilu rade svaku drugu nedjelju koja im je plaćena 35 posto više, propuštene trenutke sa obitelji novac ne može nadomjestiti.

Trgovački lanci su tada najavili da su se, ukoliko odredba stupi na snagu, spremni prilagoditi, a neki od većih lanaca koji se bave prodajom hrane su tada iznijeli svoje stajalište. Tako su PevecKonzum i Tommy bili protiv rada nedjeljom, ali sa naglaskom da za sve vrijede ista pravila i bez iznimki. Dva lanca, točnije Kaufland i Lidl rekli su tada da će se prilagoditi, dok drugi trgovački lanci nisu iznijeli svoj stav.

Podsjetimo, trgovci pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) u subotu su od ministarstava zatražili da se omogući rad trgovina nedjeljom i blagdanima i ukine stanka za dezinfekciju. “Odluka o zabrani rada nedjeljom i neradnim danima neminovno će za posljedicu imati otpuštanje određenog broja zaposlenika u trgovini, zbog smanjenog fonda sati”, upozorili su između ostalog u svom priopćenju.
Komentari

Komentari