wikimedija

VELIKA PRIJEVARA? Njemački mediji: “Okfordsko cjepivo je posve nedjelotvorno kod starijih osoba”, EK: “Pokažite kome ste ga prodali, mi smo vas financirali!”

Podijeli

Cjepivo AstraZenece protiv covida-19 nije odveć djelotvorno za osobe starije od 65 godina, rekli su izvori u njemačkoj koaliciji za listove Bild i Handelsblatt, što dovodi u pitanje njegovu pogodnost za masovne programe cijepljenja.

Njemački čelnici se boje da EMA, Europska agencija za lijekove, možda neće odobriti AstraZenecino cjepivo za primjenu kod osoba iznad 65 godina, navodi tabloid Bild na svojoj mrežnoj stranici. To bi mogao biti još jedan udarac za AstraZeneca Plc. koji je proizveo cjepivo u suradnji s Oxfordskim sveučilištem.

Kompanije je u petak obavijestila EU da do kraja ožujka neće moći osigurati dogovorenu količinu cjepiva. Očekuje se da bi u petak EMA trebala dati odobrenje za korištenje cjepiva koje je AstraZeneca razvila u suradnji sa Sveučilištem u Oxfordu.

AstraZeneca odbacila kao netočna izvješća o neučinkovitosti svojeg cjepiva

Kompanija AstraZeneca je u ponedjeljak priopćila da su “potpuno netočna” izvješća njemačkih medija da njena cjepiva protiv covida-19 nisu dovoljna učinkovita kod starijih osoba . Njemački dnevni listovi Handelsblatt i Bild su u ponedjeljak odvojeno izvijestili da cjepivo koje je kompanija AstraZeneca razvila u suradnji s Oxfordskim sveučilištem ima učinkovitost manju od 10 posto kod starijih od 65 godina te da se njemačka vlada pribojava da EMA, Europska agencija za lijekove, neće odobriti AstraZenecino cjepivo za tu dobnu skupinu.

Nezadovoljstvo isporukom

Europska unija već od ranije nije zadovoljna odgovorima farmaceutske tvrtke AstraZeneca i želi točno znati jesu li i kome su dosad proizvedene doze cjepiva isporučene, izjavila je u ponedjeljak povjerenica za zdravstvo Stela Kyriakides.

“Europska unija je pretfinancirala razvoj i proizvodnju cjepiva i želi vidjeti povrat uloženoga. Želi točno znati jesu li doze koje je AstraZeneca dosad proizvela isporučene i, ako jesu, kome su isporučene”, izjavila je Kyriakides nakon sastanka predstavnika Komisije, zemalja članica i predstavnika britansko-švedske tvrtke AstraZeneca.

AstraZeneca je prošli petak “iznenađujuće” izvijestila Bruxelles da neće moći sljedećih tjedana isporučiti količine cjepiva prema ugovoru koji je potpisala s Europskom komisijom.

“EU želi da naručene i plaćene doze cjepiva budu isporučene čim prije i želimo da ugovor bude u potpunosti ispoštovan”, naglasila je povjerenica.

Ona je najavila da će ubuduće sve kompanije koje proizvode cjepivo protiv covida-19 morati unaprijed obavijestiti Komisiju kada žele izvesti cjepiva proizvedena u EU-u u treće zemlje, s tim da to neće vrijediti samo za humanitarne isporuke.

Komisija je stoga predložila zemljama članicama da se čim prije uspostavi mehanizam za transparentnost izvoza cjepiva iz EU-a.

“Želimo jasnoću i transparentnost u pogledu izvoza cjepiva iz EU-a”, istaknula je Kyriakides, dodajući da je EU do sada podržala brzi razvoj i proizvodnju nekoliko cjepiva protiv covida-19 u ukupnom iznosu od 2,7 milijardi eura.

Budući da odgovori na pitanja koja je Komisija na popodnevnom sastanku nisu zadovoljavajući, Kyriakides je najavila večeras novi sastanak s predstavnicima AstraZenece.

“EU će poduzeti sve što je potrebno da zaštiti svoje građane i njihova prava”, rekla je povjerenica.

Komentari

Najnovije