FaH

Velika novost u popisu stanovništva 2021.

Podijeli

Ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković je u programu N1 televizije govorila o popisu stanovništva koji će započeti iduće godine. Popisivači će na teren krenuti 16. travnja, a građani će se prije toga moći upisati sami putem Interneta.

– Po prvi put će se građani moći sami popisivati preko aplikacije E-građani. Oko milijun građana koristi sustav E-građani. To ne znači da ga oni stalno koriste, nego su barem jednom ušli u sustav, rekla je Brković i pojasnila da će nakon toga, od 16. travnja 2021., na teren izaći popisivači, njih oko 8000, prenosi Jutarnji.

– Nismo u panici, ali nam nije svedeno zbog epidemiološke situacije za koju ne znamo kakva će biti u travnju, rekla je i dodala da su popisivači posebno obučeni za ovaj popis, što uključuje i ponašanje u skladu s epidemiološkom situacijom. Gdje to bude moguće, ankete će se provoditi u dvorištu, a jedna bi anketa po domaćinstvu trebala trajati oko 20 minuta.

Upitana o kontroli točnosti podataka, Brković kaže da se popis temelji na izjavi i povjerenju.

– Popisivač nema pravo tražiti dokumente, provjeravati istinitost navoda. Ako netko izjavi da u Republici Hrvatskoj boravi 12 ili više mjeseci, on automatski ulazi u popis. Zakonom su predviđene kazne, ako se utvrdi da je popisivač unio nešto drugačije od onoga što je rečeno ili da je netko unio netočan podatak tijekom samoupisivanja. Kazne su pet do sedam tisuća kuna, rekla je Brković.

Poslovni subjekti su za potrebe Popisa poljoprivrede obrasce internetskim putem popunjavali već tijekom lipnja ove godine.

– 2000 popisivača će osobnim intervjuom prikupiti podatke po obiteljskim gospodarstvima, a obići će se svi koji su se na popisu stanovništva 2011. izjasnili da se bave poljoprivrednom proizvodnjom, rekla je Brković i dodala da bi ti podaci trebali biti obrađeni do kraja prosinca 2021.

Vodit će se računa i o tome da na područjima na kojima žive nacionalne manjine i dio popisivača budu pripadnici manjina.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> MAMIĆ: ‘Vučić me zvao u Zvezdu, uvijek pita kako sam…’
>>> Makedonija u šoku: Sin uglednog kardiokirurga u Njemačkoj postao islamist, optužen za teroristički napad
>>> OPA, STOŽER POČEO SPOMINJATI MISE: Donio nove mjere za, u jednoj se izričito spominje misa, evo što sve treba znati
>>> Nevin bio u zatvoru 14 godina: Kada je izašao na slobodu, osvetio se na nevjerojatan način!
Komentari

Najnovije