Utorak, 26 svibnja, 2020

VELIK PORAST ZARAŽENIH U Dalmaciji, upozorenje: “NE STIGMATIZIRAJTE I NE ŠIKANIRAJTE OBOLJELE”

U Hrvatskoj je potvrđeno 96 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ukupno ih je 963 i nema novih umrlih osoba u posljednjih 72 sata, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite.

Ukupno je testirano 7.680 uzoraka, samo u 24 sata njih 665. Ako gledamo broj oboljelih na ukupan broj testiranih, dobivamo podatke da je 12,52 posto testiranih pozitivno, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije.

U ovom trenutku umrlih je i nadalje šest. 73 bolesnika je ozdravilo, a na respiratoru je 34 bolesnika, od kojih je jedan dodatno i na ECMO uređaju.

Prosječna dob bolesnika je 48,27 godine. Od ukupnog broja oboljelih, 53 posto su muškarci, a 47 posto žene.

U Hrvatskoj imamo 1,5 umrlih na milijun stanovnika, dok je, primjerice, u Italiji 192, 175 u Španjolskoj, a u Švedskoj 18 umrlih na milijun stanovnika, izvijestio je ministar Beroš.

“Drago nam je što se zasad dobro držimo, ali to nije razlog za opuštanje jer opuštanja ne smije biti. Stoga vas i dalje molimo da se odgovorno ponašate i da budete u vlastitim kućanstvima”, naglasio je ministar zdravstva.

U samoizolaciji je gotovo 21.071 građana, od kojih je 1446 zdravstvenih djelatnika. Njih 3.829 su kontakti oboljelih.

U zdravstvenom sustavu su pozitivna 53 doktora medicine, šest ljekarnika, 10 stomatologa i 44 sestri i tehničara te pet administrativnog osoblja, izvijestio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Novih 29 osoba pozitivno je na koronavirus na području Splitsko-dalmatinske županije, javlja Slobodna Dalmacija. Tu je vijest nešto iza 13 sati u priopćenju odaslanom medijima objavio županijski Stožer civilne zaštite.

Od novooboljelih iz Splita je 14 osoba, iz Solina šest, iz Dugopolja tri, a iz Marine, Hrvaca, Dugog Rata, Makarske, Imotskog i Kaštela po jedna osoba. Uglavnom se radi o oboljelim osobama u samoizolaciji koji su bili u kontaktu s ranije potvrđeno oboljelima.

Glavna epidemiologinja istarskog Zavoda za javno zdravstvo Jasna Valić je apelirala prema svima da ne šikaniraju zaražene osobe, niti njihove obitelji što se sve češće događa.

-Ljudi su počeli napadati osobe koje su zaražene i njihove obitelji. To ne pomaže da cijelu situaciju provedemo kraju. Radi se o zaraznoj bolesti i uzročnik ide od jedne osobe do druge. A kada se radi o zaraznim bolestima ne tražimo krivca, nego uzročnika da prekinemo zarazu. Imamo novi virus, nitko nema imunitet, nemamo specifičan lijek ni cjepivo, kazala je.

Župan Dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić kazao je da ne bilježe slučajeve stigmatizacije zaraženih osoba te poručio svima da moraju iskreno reći kontakte i istinu ako su bili s nekim tko je zaražen.

– Kad naši epidemiolozi istražuju kontakte osoba koje su zaražen, onda iz nekog razloga te osobe zataje neke od svojih kontakata jer se u takvim slučajevima ne može istražiti krug koji bi mogao biti zaražen – kazao je.

 

Komentari

Komentari