Petak, 10 srpnja, 2020

Već dvije godine ne može u svoju kuću u Splitu: “Prevarili su me Romi koje je preporučio šef HDZ-a Petar Škorić”, Škorić: “Žalili su se da su diskriminirani”

Nevjerojatna je priča 85-godišnjeg Frane Brnade iz Sedramića, koji u splitskom Varošu ima kuću s apartmanima, u koju ne smije ući a Romi kojima ju je iznajmio godinama ne plaćaju ništa.

To je samo još jedan primjer (ne)funkcioniranja sustava, u koji su uključeni i neki visoki HDZ-ovi dužnosnici. Brnada je, kako je ispričao novinarima Slobodne Dalmacije i još prošle godine Fenix magazina, 2015. godine uredio kuću i dvor površine 400 četvornih metara u Milićevoj ulici u Splitu, te ju je, kako živi u Njemačkoj a prestar je da bi se sam bavio rentanjem, odlučio dati u najam nekome tko bi tamo iznajmljivao apartmane.

– Dao sam oglas da bih iznajmio kuću nekome da vodi posao. Mislio sam da će se javiti netko naš, iz Dalmacije, ali javio se neki Nenad Zahirović. Rekao je da je on poduzetnik iz Zagreba, da ima firmu i da rade s apartmanima. Našli smo se u jednom kafiću, došli su s modernim autima, kravatama, nisam mogao ni primijetiti da su to Romi. “Igrali” su oko nas, a na sastanku smo bili sin i ja, i moram reći da sam se mislio hoću li potpisati ugovor o najmu s njima, malo sam konzervativan po tom pitanju – iskreno nam kazuje 85-godišnji Frano, pojašnjavajući potom što ga je ipak ponukalo da povjeruje Zahirovićima.

‘Doveli su onog našeg…’

– Oni su kao garanciju doveli onoga našega iz HDZ-a, Petra Škorića. On mi je rekao: “Frane, možeš ti njima iznajmiti, ja ih poznajem, to su tako dobri ljudi.” Na njegovu riječ, dao sam im kuću u najam. Član sam HDZ-a oduvijek i zato sam vjerovao Škoriću. Nakon što smo sklopili ugovor o najmu na pet godina, platili su prva dva-tri mjeseca po dvije tisuće eura najma mjesečno po ugovoru, a onda su prestali plaćati i najam i režije. Nakupilo se duga za struju, vodu, komunalije, porez… Po ugovoru, imao sam pravo raskinuti ga ako oni ne ispunjavaju obaveze iz njega i kad sam vidio da ne plaćaju, pustio sam ih još dva-tri mjeseca, a onda sam poslao opomenu i podigao tužbu. Tužbu sam u prvom mjesecu ove godine dobio, ali još uvijek ne mogu u svoju kuću ni blizu – govori naš sugovornik pokazujući nam dokumente.

Pitaju ga je li, kad je vidio da će posao postati problematičan, zvao Škorića i kazao mu što se događa.

– Poslije nisam uspio sa Škorićem stupiti u kontakt, a pokušavao sam ga dobiti. Sakrio se, nije htio pričati. Nisam se nadao od Petra da bi mogao to učiniti svom čovjeku. Ja sam se na njega oslonio i, po mojemu mišljenju, on je kriv jer je garantirao za njih. Ma, nisam ja bio dobar s njim, poznavao sam ga, vidio sam ga par puta u HDZ-u. Vjerovao sam u taj HDZ i član sam te stranke, mislio sam da su to ljudi pošteni, da oni štite svoje ljude. Još imam iskaznicu, ali ispisat ću se – kategoričan je 85-godišnjak.

Pojašnjava dalje da je 7. listopada prošle godine došao obići svoju kuću, da ih opomene da mu plate, a tom ga je prilikom napalo nekoliko osoba.

Došlo je njih četiri-pet da će me napasti i još su donijeli neki štrik da će mi ruke zavezati. Al’ bio sam jak, nisam dopustio da me dirnu. Izmakao sam se, pobjegao… Zvao sam policiju, bili su i sve su zapisali, ali nekako mi se čini da sve to labavo rade.

Govorio sam o ovome što mi se dogodilo prijateljima u Njemačkoj, nisu mogli vjerovati. Čujte, ja sve ovo vrijeme ne mogu u svoju kuću, a oni uredno rade, primaju turiste, dižu velike novce. A kad dođem u Split, moram u “podstanare” kod sina – govori nam Brnada.

U nepravomoćnoj presudi splitskog Općinskog suda, donesenoj u siječnju ove godine, naloženo je Nenadu i Muhamedu Zahiroviću iz Zagreba da u roku od 15 dana, “slobodne od osoba i stvari”, predaju nekretnine u Milićevoj 45 te da Brnadi plate 139 tisuća kuna plus zatezne kamate za neplaćeni najam te troškove vode, struje, komunalija, dug Poreznoj upravi i nešto manje od 21 tisuću kuna sudskih troškova. No, uložene su žalbe, pa predmet čeka rješavanje na drugostupanjskom sudu, a za to vrijeme Brnada i dalje ne može do svoje kuće.

Pokušali su novinari doći do Zahirovića, koji na adresi Ulica Vinka Milića 45 imaju registriran obrt za ugostiteljstvo, odnosno iznajmljivanje apartmana naziva “Apartmani Albertoni”. Ni uz najbolju volju nisu mogli naći ni jedan telefonski kontakt, a kad su došli na adresu, nikoga nisu zatekli. Zvali su na broj mobitela registriran na jednog od Zahirovića na njihovoj službenoj zagrebačkoj adresi prebivališta, ali umjesto signala poziva, čuli su: “Pristup biranom broju nije moguć.”

Pred sudom je Nenad Zahirović kazao sucu Željku Boriću da su uzeli u najam Brnadinu kuću, ali da im je on rekao kako je on vlasnik, ali da su tu još djelomično nesređeni imovinski odnosi. “Platili smo obveze do kraja 2017. godine, a dalje nismo jer nismo znali na čemu smo”, stoji u obrazloženju presude. Kažu da je do kašnjenja došlo “jer su imali problema sa susjedima koji su ih gledali kao crnog vraga”.

Novinari Slobodne su nazvali Petra Škorića, predsjednika splitskog HDZ-a, saborskog zastupnika i potpredsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, koji je potvrdio da su mu poznata imena Brnada i Zahirović.

– Znam za priču, ali ne znam što se događalo. Sjećam se da me je zvao netko iz Romske zajednice iz Zagreba i da su se potužili da su u Splitu oni diskriminirani, da ih se šikanira, da su obespravljeni. Našao sam se s njima i bio je i taj stariji gospodin iz Varoša, oni su već otprije imali neke dogovore i bio je neki problem. Ja sam bio samo na jednom sastanku i pojavio sam se tu u kontekstu prigovora da je ugrožena manjinska zajednica. I kakav bih ja to bio da nisam pokušao pomoći svojim političkim statusom. U dobroj vjeri sam to napravio, a dalje ne znam što se događalo. Sjećam se da je Brnada rekao da je član HDZ-a. Žao mi je sad, kad mi sve ovo pričate, tog čovjeka i što sam tada to prihvatio, ali s moje strane nije bilo nikakvog nagovaranja – komentirao je saborski zastupnik Škorić.

Komentari

Komentari