staticflickr

VAŽNO UPOZORENJE IZ MUP-a! NE OTVARAJTE OVAJ “DOBRONAMJERNI” MAIL O KORONAVIRUSU!

Podijeli

MUP je objavio upozorenje za prevaru putem maila o koronavirusu. Riječ je, kako su pojasnili, o phishing kampanjama koje pokušavaju iskoristiti pandemiju koronavirusa da se lažno predstave kroz e-mailove i uvjere korisnika da pokrene maliciozni kod na svom računalu.

Jedna takva kampanja traje, a napadači se predstavljaju kao Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organization; skraćeno WHO), a najčešće teme koje se koriste u ovakvim vrstama poruka su:

–upozorenje iz zdravstvenih centara
– informacije o širenju virusa
– savjeti stručnjaka za zaštitu od zaraze
– analiza o utjecaju virusa na gospodarske sektore ili na druga područja
– ponude za ulaganja u “lijekove”, cjepiva, čudotvornu medicinu, proizvode za zaštitu
– “zanimljive” činjenice / snimke o bolesti
– “važne izjave” o “izvoru” virusa u kojima se ističe ljudska odgovornost iz određenih zemalja.

Konkretno, kod ove kampanje naslov e-pošte je An important COVID-19 update for our community, a pošiljatelj se lažno prikazuje ovisno o primatelju ([email protected]šalje). Privitak se distribuira pod imenom COVID-19.img.

“Analizom je utvrđeno da se preuzimanjem gore spomenute .img datoteke na računalo s operativnim sustavom Windows sprema arhivirana zlonamjerna izvršna datoteka naziva “Chance.exe“ koja pokreće potproces “RegAsm.exe” koji je “loader” za trojanski konj “Agent Tesla”. Radi se o poznatoj vrsti trojanskog konja koji preuzima podatke iz računala i šalje ih napadaču.

Pozivamo vas na dodatan oprez kod otvaranja e-pošte od nepoznatih pošiljatelja, koristite antivirusne i anti-malware alate te molimo da prijavite policiji ako primijetite bilo kakve zlonamjerne online aktivnosti vezane uz COVID-19.”

Drugim riječima, “upozorenje” o koronavirusu je – računalni virus radi kojeg biste mogli ostati bez svih svojih lozinki i vaši bi podaci mogli završiti kod nekog kog ne želite!

Komentari

Najnovije