Nedjelja, 25 listopada, 2020

VAPAJ HRVATA U EMIGRACIJI: ‘Vratite nas kućama, ne želimo se ovdje zaraziti. Očajni smo…’

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova kažu nam kako se procjenjuje da je oko 300 Hrvata diljem svijeta zatražilo pomoć veleposlanstava da se vrate u Hrvatsku

U Francusku sam stigla taman prije nego je eskalirala situacija. Počela sam raditi isti tjedan, ali samo nakon sedam dana dobili smo uputu da ne dolazimo više na posao.
Priča nam to Katarina iz Rijeke koja je ostala zarobljena u Parizu zbog pandemije korona virusa. U Francusku je, kaže, došla početkom ožujka. Radi u Centru za istraživanje tumora.

– Ovdje situacija nije bila kao u Hrvatskoj gdje su sve mjere uvodili postepeno. Mi smo svi živjeli tu mirno i normalno, išli na posao, družili se. Samo odjednom donijeli su mjere o zatvaranju. Idući dan smo već dobili zabranu kretanja. Moram biti oprezna. Ne želim se zaraziti pa da moram biti ovdje u bolnici. Teško je biti sam, pogotovo u stranoj zemlji. Čujem se s obitelji preko videopoziva. Stresno je to sve. Valjda će sve ovo ubrzo završiti – kaže Katarina, prenosi 24sata.hr

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova kažu nam kako se procjenjuje da je oko 300 Hrvata diljem svijeta zatražilo pomoć veleposlanstava da se vrate u Hrvatsku. Među njima je i Julijana Miladinović (65) iz Okučana koja radi u Austriji kao njegovateljica. Nalazi se u Tirolu, žarištu zaraze. Regija je u karanteni. Njena kći samo želi vratiti majku kući.

– Nije otišla tamo kao turist. Otišla je trbuhom za kruhom i sada se ne može vratiti – kaže Julijanina kći. Veleposlanstvo su, tvrdi, kontaktirali, ali i oni su zatrpani zahtjevima za pomoć. Nekoliko Hrvata zapelo je i u Indiji. Iz New Delhija nam se javila jedna Zagrepčanka.

– Ukinuli su linije. Onda je  došao bugarski avion po nas, ali su i njega otkazali. Bez vode smo i hrane, ne daju da izađemo s aerodroma. Tek nam je njemačko veleposlanstvo pomoglo i organiziraju avion za strance – kaže. U Beču je pak zapela Maja Mitrović. Tamo je na specijalizaciji na fakultetu biologije.

– U desetak dana život ovdje se promijenio. Zatvorili su sve. S fakulteta su nas obavijestili da svi ostanemo kući – kaže.

U Hrvatsku se iz Stuttgarta  želi vratiti i Vesna Budisavljević (53).
– Otkazali su mi autobus i jedan let. Samo želim kući svome suprugu – kaže Vesna.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> DO TRAVNJA? PRIPREMITE SE OVO ĆE TRAJATI: Beroš najavio produljenje mjera za suzbijanje širenja koronavirusa
>>> IMA NADE! PRIJELOMNO OTKRIĆE: Kineski znanstvenici potvrdili, nazire se kraj pandemije?
>>> IPAK PRIJETI NESTAŠICA? Butković – za par dana mogli bi biti u problemu
>>> CAPAK NEMOŽE VJEROVATI: “Razočaran sam ponašanjem Hrvata..to je scenarij koji čeka Hrvatsku”
Komentari

Komentari