Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina

Podijeli

Nakon iznadprosječne topline prvog dijela siječnja, osobito izražene na kopnu, ovih dana imamo temperaturu zraka nižu od prosječne za sredinu siječnja. U mnogim krajevima i znatno nižu, posebice u gorju i na Jadranu, gdje je već bilo i do utorka će biti jutarnjih temperaturnih “minusa”. Stoga svakako proživljavamo jedno od hladnijih razdoblja ove zime, a sudeći prema dugoročnijim prognozama, moglo bi se zaključiti kako je velika vjerojatnost da ovo na kraju bude i najhladnije razdoblje.

Uostalom, stručnjaci DHMZ-a za većinu Hrvatske objavili su umjerenu opasnost od hladnog vala koji može utjecati na zdravlje, za neka područja čak i veliku, osobito od nedjelje do utorka. Srećom, iako će biti prilično niska, temperatura zraka i dalje će biti osjetno viša od znanih “negativnih temperaturnih rekorda”, koji su ponegdje i niži od -30 °C. Pritom, naravno, nekima je ovo “lijepa i zdrava” zima, ali nekima i ne, posebice onima koji su primorani boraviti izvan topline svojih domova, prenosi večernji list

2. Na području Banovine štošta ovisi i o vremenu. Na kakve vremenske uvjete može računati tamošnje stanovništvo barem do kraja ovog mjeseca?

Do utorka je sigurna hladnoća, uz mogućnost ponekog naleta snijega, ali i uz dosta sunčanih sati. Nakon toga, barem do kraja idućeg tjedna, slijedi iznadprosječna toplina, uz južinu. Nadam se samo ne i pretjerano jak jugozapadnjak, iako bi i njega moglo biti u srijedu i četvrtak, kao i povremene kiše poslije srijede. Prognoze za posljednji siječanjski tjedan nisu tako pouzdane, ali sve je veća vjerojatnost da će srednja tjedna temperatura zraka biti barem oko prosječne, posebice zbog izostanka znatnijih noćnih i jutarnjih “minusa” i hladnoće, što bi mogla biti barem neka utjeha za nastradale, makar i ne bude suho.

3. A kakvo nas vrijeme očekuje  u veljači kada mnogi priželjkuju ponovno otvaranje terasa kafića?

Ostvare li se trenutačno najvjerojatnije prognoze po mjesecima, veljača neće biti odviše hladna. Štoviše, u većini je Hrvatske povećana vjerojatnost srednje mjesečne temperature zraka barem oko prosječne za veljače. No, bojim se da će opet u mnogim krajevima imati višak oborina u odnosu na prosjek, posebice na Jadranu i uz njega.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

>>> KRAJ PANDEMIJE KORONAVIRUSA? Ravnatelj KB Dubrava otkrio kad bi se mogla završiti
>>> Neki ljudi su rođeni s OVOM RUPICOM pored uha, a razlog je vrlo zanimljiv
>>> JE LI KINA PUSTILA U SVIJET PANDEMIJU KORONAVIRUSA? Znanstvenica iz Wuhana misteriozno nestala
>>> Oprez! Ova prevara je izrazito podmukla, a zbog nje biste mogli ostati bez profila na WhatsAppu
>>> UZBUNA U NORVEŠKOJ: 29 smrtnih slučajeva povezuje se s cijepljenjem; oglasio se i Pfizer
Komentari

Najnovije