Utorak, 22 rujna, 2020

VAKULA NEMA DOBRE VIJESTI: U četvrtak i petak čeka nas fenomen netipičan za ljeto…

Kiša će biti česta, većinom u obliku pljuskova s grmljavinom, osobito u srijedu i petak, kada je i najveća vjerojatnost za lokalna olujna nevremena. Valja upozoriti i na ljeti ne baš tako čestu i dugotrajnu mjestimičnu jutarnju maglu, kakva će vjerojatno biti u četvrtak i petak, javlja Zoran Vakula

Atmosfera je zbog kruženja vlažnog zraka po visini nestabilna, pa već danas poslijepodne treba računati na mogućnost jačih razvoja naoblake, pljuskova i grmljavine, osobito u zapadnoj i središnjoj unutrašnjosti, zapadnoj Slavoniji, u zaobalju Rijeke, javlja meteorologinja N1 televizije Tea Blažević.

U noći će se intenzivirati oborina u sjevernoj i središnjoj Hrvatskoj, gdje će najprije naoblačiti, što će biti uvod u sutrašnje pogoršanje. Sutra nas čeka promjena vremena koja će najviše zahvatiti sjeverni Jadran i unutrašnjost zemlje, gdje prolazno može biti olujnih naleta vjetra, tuče, lokalno obilnije oborine.

Nestabilno ljeto

“Ili prevruće i sparno ili odviše svježe.”, “Ponegdje previše kiše, a mjestimice prazne gusterne.”, samo su neki od komentara ovogodišnjega ljeta, s kojim je malo tko zadovoljan, piše u prognozi vremena za HRT Zoran Vakula. Čak i ako se zanemare druge nevolje, ne samo povezane s meteorologijom… A kao da ih u mnogim krajevima nije bilo dovoljno i do sada, sljedećih će dana opet biti čestih pljuskova, munja, gromova, ponegdje vjerojatno i tuče, osobito u kopnenom području, gdje će zbog te “silne” vlage biti i razmjerno česta jutarnja magla, za ljeto mjestimice i dugotrajna.

Diljem Hrvatske bit će i sunčanog vremena, ponajviše na srednjem i južnom Jadranu, gdje će nestabilnosti biti rjeđe, većinom čak i izostati, ali je teško pouzdano prognozirati gdje. Pritom će noći na Jadranu i dalje biti tople, nekima i neugodno, a dani vrući pa će se nastaviti opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje.

Utorak i dalje vruć, ali uz pljuskove

U utorak će u istočnoj Hrvatskoj, osim sunčanog i vrućeg vremena, biti i mnogobrojnih oblaka iz kojih i mjestimičnih pljuskova s grmljavinom, a ne smije se isključiti ni mogućnost olujnog nevremena, osobito u zapadnim krajevima, upozorava Zoran Vakula. U središnjoj će Hrvatskoj nestabilnosti biti još češće. Neće ih biti posvuda, ali je teško pouzdano prognozirati gdje će izostati. Bit će i dalje razmjerno toplo, poslijepodne i vruće.

Pljuskova, munja i gromova, ponegdje vjerojatno i tuče, bit će i u gorju, vjerojatno i unutrašnjosti Istre, a lokalno su mogući i uz obalu sjevernog Jadrana, uglavnom oko Rijeke i na zapadu Istre. Upozoriti valja i na još jednu toplu noć i vruć dan – u Rijeci, primjerice, već peti u nizu, što se u ovo doba godine ne događa baš često i mnogima je teško podnošljivo. Jutarnji burin i kasniji maestral neće znatno osvježavati, a ni djelovati na promet. No, ranojutarnjim se vozačima po nizinama unutrašnjosti preporučuje dodatan oprez zbog mjestimične magle.

U Dalmaciji će biti sunčanije, iako u unutrašnjosti poslijepodne uz ponegdje umjerenu naoblaku te malu vjerojatnost gdjekojeg pljuska. I dalje će postojati opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje, na jugu Hrvatske još i izraženija, jer se temperatura zraka uz pretežno sunčano vrijeme u mnogim mjestima već peti dan neće spuštati ispod 24 °C, a poslijepodne će biti iznad 32 °C, uz burin pa maestral i malo valovito more.

U nastavku tjedna nestabilno

I sljedećih će dana biti iznadprosječno toplo, ali nestabilno, osobito na sjevernom dijelu Jadrana, u srijedu i južnije. Uz uglavnom slab vjetar temperatura zraka malo će se mijenjati pa će noći i dalje biti tople, a dani vrući, uz sve manje osvježavajući maestral, te pogotovo jugo u petak.

Na kopnu će vrućina sredinom tjedna ponegdje i izostati, ali ne i sparina. Kiša će biti česta, većinom u obliku pljuskova s grmljavinom, osobito u srijedu i petak, kada je i najveća vjerojatnost za lokalna olujna nevremena. Valja upozoriti i na ljeti ne baš tako čestu i dugotrajnu mjestimičnu jutarnju maglu, kakva će vjerojatno biti u četvrtak i petak, javlja Zoran Vakula za HRT.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Otkriven novi rasadnik korone: Sad bi mogli uvesti nove mjere i u Hrvatskoj…
>>> NIJE DOBRO, MINISTAR JE SVEGA SVJESTAN: Na jesen slijedi kaos, zatvaraju se ordinacije? ‘Nije se reagiralo na vrijeme…’
>>> MOGLI BISTE SE IZNENADITI! Tko je najveći pojedinačni donator HDZ-a? Nikada nećete pogodili
>>> Maske ćemo na jesen nositi i na otvorenom? Vladin epidemiolog: Možda ćemo gasiti i neke djelatnosti
>>> NA POMOLU RAT: U tenzije između Grčke i Turske upala još jedna država
Komentari

Komentari