Petak, 25 rujna, 2020

Vakula nakon srijede najavljuje promjenu vremena, pogledajte dokad će potrajati

Ako nekome možda nije bilo dovoljno toplo prošlih mjeseci, na rujan se ne bi smio požaliti. Ovako topla prva polovina 9. mjeseca nije baš česta, osobito ne na Jadranu, kaže meteorolog Zoran Vakula

Štoviše, ‘pali’ su i neki višedesetljetni rekordi. Za sada još neslužbeni, ali gotovo sigurno će najviša dnevna temperatura zraka u rujnu od ovoga ponedjeljka u Poreču biti 32,0 °C, Dubrovniku 33,7 °C, Zadru 34,1 °C, u Makarskoj čak 34,6 °C! Nakon detaljne analize klimatologa DHMZ možda se pojavi još poneki rekord.

A već sada se može tvrditi i kako je u Splitu srednja najviša temperatura posljednjih tjedan dana –  od prošlotjednog utorka do ove srijede – kao nikada prije u ovom dijelu godine. Razmjerno će toplo vrlo vjerojatno biti i u drugoj polovini rujna, ali od petka do početka sljedećega tjedna ipak osjetno svježije nego prošlih desetak dana, kaže Zoran Vakula za HRT. 

Pritom će još u srijedu biti pretežno suho, pa i sunčano, ali poslijepodne uz dosta oblaka i mogućnost pljuskova u gorju, te unutrašnjosti Istre i Dalmacije. Već u četvrtak i u prvom dijelu petka u većini će Hrvatske biti oblačnije i nestabilnije, uz veliku vjerojatnost lokalnih pljuskova i grmljavine, a ponegdje je moguće i olujno nevrijeme s tučom.

Zapuhat će umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu bura, uglavnom na sjevernom dijelu na udare i olujna, s kojom ograničenja u prometu može biti i u nastavku tjedna, tijekom kojega će opet prevladavati sunčano, a u sljedećem tjednu i ponovno toplije.

Komentari

Komentari