Srijeda, 3 lipnja, 2020

Vakula najavljuje brojne probleme: Jaki pljuskovi, munje, olujni vjetar…

“NAKON petka, u većini Hrvatske najtoplijeg dana u ovome tjednu, za vikend će biti još toplije, ponegdje čak i blizu rekordne temperature za prve dane veljače, ali i kišovitije, ponajviše na Jadranu i područjima uz njega, gdje će biti i izraženijih pljuskova i grmljavine – u subotu više na sjevernijem dijelu, u nedjelju na južnom.

A osim zbog često obilne kiše na obali i otocima bit će problema i zbog većinom jakog i olujnog juga i visokih valova tijekom subote, na južnom dijelu i nedjelje. Već od ponedjeljka ponovno hladnije, na Jadranu uz buru, gdjegod i jaku, osobito na sjevernom dijelu i olujnu, barem na udare, a mjestimice će biti i snijega…”, najavljuje Zoran Vakula u prognozi za HRT.

Vjetar i kiša u subotu

U Slavoniji, Baranji i Srijemu će sutra uz promjenjivu naoblaku do večeri biti moguće malo kiše, uz umjeren južni i jugoistočni vjetar. Sutra će biti osjetno toplije nego danas, a najniža temperatura zraka bit će većinom od 6 do 10 °C, dok će najviša ponegdje biti viša od 15 °C.

U središnjoj Hrvatskoj će biti oblačnije i kišovitije nego na istoku, ali uz uglavnom malu količinu kiše. Ujutro će uglavnom biti toplije od prosječnoga poslijepodneva za početak veljače.

Najviše kiše mogu očekivati Sjeverni Jadran i gorska Hrvatska, uz često i više od 50 litara kiše po četvornome metru. Jak i olujan vjetar će stvarati probleme, a more će biti valovito i jače valovito. Temperatura zraka će biti promjenjiva: uz more će biti uglavnom od 11 do 14 °C, a u unutrašnjosti 7 do 12 °C. Moguć je i snijeg u gorju kasno navečer i u noći na nedjelju.

Dalmaciju čeka još toplije vrijeme, uz temperature od oko 15 °C. Bit će podjednako vjetrovito, a more će biti valovitije  nego na sjevernom Jadranu. Do večeri se očekuje uglavnom manje kiše i grmljavine, osim u sjevernoj Dalmaciji.

Kiša i grmljavina će tijekom subote biti rjeđa na jugu Hrvatske, ali će biti jako vjetrovito, uz temperaturu zraka većinom od 13 do 16 °C.

Kiša u nedjelju, a u ponedjeljak hladnoća

U nedjelju će u unutrašnjosti biti osjetno toplije od prosjeka za ovo vrijeme godine. Očekuje se kiša, mjestimice i obilnija, osobito u unutrašnjosti Dalmacije. U novome tjednu očekuje se pad temperature te snijeg, najprije u gorju, zatim vjerojatno i u nekim nizinama.

Neće biti ekstremne hladnoće ni vrućine, a vjerojatno ni neke druge opasne vremenske pojave neće biti tako česte i izražene kao tijekom vikenda.

Na Jadranu će biti relativno toplo do ponedjeljka. Nakon toga će ponovno zapuhati bura, najprije na sjevernom Jadranu, gdje će opet biti i olujna, te će vjerojatno donositi pahulje iz unutrašnjosti.

Kiše i grmljavine će najviše biti u nedjelju na jugu, a od utorka se očekuje vjerojatno većinom suho, ponegdje i pretežno sunčano vrijeme.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> EVO ŠTO MU SE DOGODILO: Mladić koji je prijetio da će ubiti Plenkovića
>>> OVO JE PRIČA ZA KOJU HRVATSKA MORA ZNATI: Pejčinović Burić i Plenković zaglibili kao nikad
>>> IZVJEŠĆE AMERIČKE NSA Siguran vojni sukob na Balkanu u 2019. godini
>>> SEVERE WEATHER OBJAVIO UPOZORENJE ZA HRVATSKU: Za ono što donosi vikend treba biti spreman. Promjena stiže već danas
Komentari

Komentari