slika zaslona

Promjena vremena će biti brza, nagla i žestoka

Dugonajavljivana promjena vremena samo što nije. I to brza, nagla, žestoka! Pa i relativno kratkotrajna, piše Zoran Vakula za HRT.

Već u petak će u većini Hrvatske biti oblačnije nego u četvrtak, te nakon i više od tjedan dana ponegdje i uz malo kiše, uglavnom u kopnenom području. Štoviše, zbog osjetnog pada temperature do večeri mjestimice u gorju može zalepršati i poneka pahulja. Tijekom dana će jačati vjetar, pa će već u drugom dijelu petka ponegdje na Jadranu i uz njega biti ograničenja u prometu.

Najbolje odgodite putovanje

Za vikend još vjetrovitije, osobito u subotu na kopnu uz često jak sjeveroistočnjak, gdjegod i s olujnim udarima, a na Jadranu i unutrašnjosti Dalmacije još jaču buru – većinom olujnu, mjestimice čak i orkansku, koja će gotovo sigurno prouzročiti velike poteškoće u prometu – i cestovnom i pomorskom, a ponegdje vjerojatno i zračnom. Stoga, Vakula savjetuje ako ne morate, putovanje obalom najbolje odgodite, i obavezno pratite prometne informacije HAK-a, vidljive i u HRT METEO aplikaciji.

Premda će ponovno prevladavati sunčano bit će osjetno hladnije nego prošlih dana, ponajviše u unutrašnjosti, gdje će u mnogim mjestima poslijepodnevna temperatura zraka biti i za više od 10 °C niža nego sredinom ovoga tjedna, a valja upozoriti i kako će jutarnjih “minusa” biti i ponegdje blizu mora.

No, već početkom novoga tjedna ponovno porast temperature na prosječne vrijednosti za kraj veljače, mjestimice vjerojatno i malo više, zaključi je Vakula.

U petak oblačnije s ponegdje slabim oborinama

Detaljniju prognozu po područjima i danima za HRT je pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković, iz Službe za analizu i prognozu DHMZ-a.

U petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti oblačnije nego u četvrtak, pa će jutarnji “minusi” izostati, ali će dnevna temperatura zraka biti niža, uglavnom oko 10 °C. Povremeno će padati i slaba kiša, prema večeri, uz zahladnjenje, u višim predjelima moguća je i poneka snježna pahulja. Zapuhat će umjeren, prema kraju dana i jak sjeverozapadni vjetar.

I u središnjoj Hrvatskoj vjetar će popodne jačati. Uz promjenljivu naoblaku povremeno će padati slaba kiša, češća u prvom dijelu dana. Prema večeri će oblaka biti sve manje, ali će i osjetno zahladnjeti. Jutarnja temperatura uglavnom viša od 0 °C, a najviša poslijepodnevna od 9 do 12 °C.

U gorju tijekom večeri moguće snježne pahulje

I u gorju će povremeno biti slabe kiše, navečer uz zahladnjenje i pokoje snježne pahulje. Zapuhat će umjeren, prema kraju dana i jak sjeveroistočnjak. Na sjevernom Jadranu bura će već poslijepodne imati olujne udare, a prema kraju dana i u noći i orkanske. Uz promjenljivu naoblaku bit će uglavnom suho, kao i na srednjem Jadranu, dok će u unutrašnjosti Dalmacije ipak pasti malo kiše.

Umjeren sjeverozapadnjak postupno će jačati i okrenuti na tramontanu i buru, koja će olujne udare najprije imati na sjevernom dijelu. Stoga će more popodne biti umjereno valovito i valovito.

Pokoja kapi kiše moguća je i u zaobalju južnog Jadrana. Umjeren sjeverozapadnjak okretat će na tramontanu i buru, koja će navečer i osobito u noći jačati. Najviša dnevna temperatura zraka od 14 do 16 °C.”

Vikend vjetrovitiji i hladniji

Na kopnu za vikend relativno vjetrovito, osobito u subotu uz povremeno jak sjeveroistočnjak, ponegdje i s olujnim udarima. Bit će ponovno sunčanije, ali osjetno hladnije, uz dnevnu temperaturu u mnogim mjestima i za više od 10 °C nižu nego u petak. Od ponedjeljka porast temperature.

I na Jadranu za vikend osjetno hladnije, a jutarnji “minusi” mogući su i ponegdje duž obale. Puhat će jaka i olujna bura s orkanskim udarima, koja će dodatno doprinijeti osjetu hladnoće. U novome tjednu bura će malo oslabjeti, no i dalje će mjestimice biti olujnih udara.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> NAKON LAVINA KRITIKA PREDSJEDNICA MIJENJA STAV!? “Za dom spremni” i “Za dom spremni” nisu isto
>>> VUČIĆ NE ISKLJUČUJE MOGUĆNOST RATA: ‘Znam te junake, koji bi danas ratovali…’
>>> DODIK SAMO ČEKA PRILIKU? ‘Balkanu ponovo prijeti kaos, nitko ne zna gdje bi ovo moglo stati’
>>> Bandić vraća Trg maršala: Ne zbog Josipa Broza, nego u inat Hasanbegoviću
KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!