Nedjelja, 12 srpnja, 2020

VAKULA IZDAO UPOZORENJE: ‘Obavite sve u četvrtak i petak, ono što nas čeka ovaj vikend moglo bi ući u povijest’

Neki će sve više osjećati skoru promjenu vremena – zatopljenje i južinu, s kojom će doći i mjestimice obilnija kiša, osobito na Jadranu i područjima uz njega za vikend i u ponedjeljak, kada će biti i izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom, prognozira Zoran Vakula

Kako izvještava meteorolog Zoran Vakula za HRT, uskoro bi trebalo doći do promjene vremena. No sa skorašnjim zatopljenjem i južinom, trebala bi stići i mjestimice obilnija kiša, osobito na Jadranu i područjima uz njega. Najviše će oborina pasti za vikend i u ponedjeljak, kada će biti i izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom.

Na Jadranu će nevolje mnogima dodatno prouzročiti i većinom jako, često i olujno jugo. I u sjevernijim će krajevima biti relativno vjetrovito, ali uz manje kiše. Na istoku Hrvatske ponegdje do nedjelje vjerojatno neće uopće biti kiše.

U četvrtak će biti većinom sunčano

U Slavoniji, Baranji i Srijemu tijekom noći i jutra bit će oblačnije, a tijekom dana će doći do razvedravanja. Poslijepodne će biti pretežno sunčano, uz uglavnom slab jugozapadni vjetar. Najniža će temperatura zraka biti od 3 do 7°C, a najviša od 15 do 17°C.

U središnjoj Hrvatskoj u četvrtak će biti hladnije nego u srijedu, ali sunčanije i malo toplije nego na istoku. Ujutro je mjestimice moguća magla, osobito na Banovini i Kordunu, te u kotlinama gorske Hrvatske.

Tijekom dana će u gorju i na sjevernom Jadranu biti većinom sunčano, na moru i vedro. U noći i ujutro ponegdje jaka bura s olujnim udarima brzo će prestati, a zamijenit će je uglavnom slab jugozapadni i južni vjetar, na otvorenome i umjereno jugo. Stoga će more biti većinom umjereno valovito. Temperatura zraka ujutro od 0 do 4°C, uz more od 10 do 14°C, a najviša temperatura bit će od 16 do 20 stupnjeva.

U Dalmaciji u mnogim dijelovima vedro

Podjednake će vrijednosti biti i u Dalmaciji, gdje će također biti sunčano, u mnogim dijelovima i vedro, najprije uz buru, koja do jutra mjestimice može imati i olujne udare, zatim još uglavnom slab jugozapadnjak i jugo.

I na jugu Hrvatske će oblaka biti malo, ponegdje i nimalo, a more će biti umjereno valovito. Ponegdje jaka bura s olujnim udarima prijepodne će slabjeti, a poslijepodne će biti mjestimice umjerenog sjeverozapadnog i zapadnog vjetra.

Od petka će biti oblačnije, kišovitije i vjetrovitije

U nastavku tjedna i početkom sljedećeg na kopnu će biti toplije, posebno ujutro. Ipak, bit će većinom i vjetrovitije, uz često umjeren, gdjekad i jak južni i jugozapadni vjetar, u nedjelju i ponedjeljak i jugoistočni. Kiša će također biti sve češća i obilnija, u petak najprije u gorju, zatim i drugdje, osobito u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, dok će na istoku do nedjelje većinom izostati.

Na Jadranu će biti još kišovitije. Uz često obilne pljuskove praćene grmljavinom, osobito od subote do ponedjeljka, kada ponegdje može pasti i više od prosječne količine kiše za cijeli listopad. Osim kiše, teškoće će mnogima stvarati i većinom jako, često i olujno jugo.

Tijekom idućih dana očekuje nas iznadprosječna toplina u većini Hrvatske, tako da bi ovaj mjesec mogao biti jedan od najtoplijih u povijesti mjerenja.

“Premda će biti relativno toplo, ovise li vam aktivnosti sljedećih dana o vremenu – u većini Hrvatske najbolje ih je obaviti u četvrtak i petak”, zaključio je Vakula.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<

>>> KAKAV KRAH: Propalo ”Mesićevo poslovno carstvo”

>>> Iskustvo kanadske Hrvatice: “Poništili su nam dokumente, nismo mogli prenijeti auto na sebe, dignuti novac iz banke, glasovati…”

>>> (VIDEO) DJEVOJČICE VIDJELE ISUSA: ‘Dao mi je važno upozorenje za cijeli svijet’

 

Komentari

Komentari