EPA/KCNA EDITORIAL USE ONLY

Uvrijeđeni Kim Jong-un poslao gnjevnu poruku Joeu Bidenu: ‘Napravio si veliku pogrešku‘

Podijeli

Sjeverna Koreja je u nedjelju ocijenila američku diplomaciju “lažnom” i odbila ponudu za pregovore s Washingtonom, izvijestila je službena sjevernokorejska novinska agencija.

Ova izjava dolazi pošto je američka administracija rekla da je predsjednik Joe Biden za “otvorenu diplomaciju” sa Sjevernom Korejom u vezi s denuklearizacijom.

Diplomacija je sastavila za Sjedinjene Države “lažni dokument” koji treba “prikriti njihove neprijateljske čine”, ističe se u priopćenju sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova koje prenosi agencija KCNA.

Ujedno se upozorava predsjednika Joea Bidena da je svojim “zastarjelim” stajalištem prema zemlji načinio “veliku pogrešku”.

U odvojenoj izjavi koju je također objavila KCNA, ministarstvo je optužilo američkog predsjednika da je uvrijedio Kim Jong-una, dodajući: “Dovoljno smo upozoravali SAD da može shvatiti kako će pretrpjeti štetu bude li nas provocirao”.

U srijedu je Joe Biden rekao u Kongresu da će “diplomacijom i oštrim odvraćanjem” ograničiti nuklearne ambicije Pjongjanga.

Američka politika prema Sjevernoj Koreji bit će “odmjerena, praktična i otvorena diplomaciji”, rekla je u petak novinarima Jen Psaki, glasnogovornica Bijele kuće.

“Naš je cilj i dalje potpuna denuklearizacija Korejskog poluotoka”, dodala je.

Zauzimajući se za “realan” pristup posredstvom diplomacije, u dogovoru s Južnom Korejom i s Japanom, nije rekla ništa o mogućim inicijativama koje se pripremaju, ogradivši se od prošlih administracija.

“Naša politika neće biti usmjerena na traženje velikog dogovora”, istaknula je, jasno naznačivši promjenu smjera u odnosu na politiku Donalda Trumpa.

“No isto tako se neće oslanjati na stratešku strpljivost”, dodala je, smjerajući na pojam koji se koristio u mandatu Baracka Obame.

Južnokorejski predsjednik Mooen Jae-in pozvao je 21. travnja Joea Bidena da počne pregovore s Pjongjangom.

“Za obje vlade je najvažnije da su spremne na dijalog i da što prije sjednu zajedno”, rekao je Moon koji se 21. svibnja treba sastati s američkim predsjednikom u Bijeloj kući.

Pregovori SAD-a i Sjeverne Koreje su u zastoju nakon neuspjeha drugog sastanka na vrhu na kojemu su sudjelovali Donald Trump i Kim Jong-un u Hanoju, u veljači 2019. a Pjongjang je nastavio svoje raketne pokuse.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

>>> Pojavila se 3 nova Covid smptoma: Stručnjaci upozoravaju, ako ih primijetite odmah se testirajte
>>> Stiže nova vrsta korona testova: Više nema neugodnog ‘čačkanja’,na rezultate se čeka 90 minuta
>>> Novi udar na pušače: Zabranjuju se određene vrste cigareta!
>>> Hrvatskoj prijeti nova epidemija, zabilježeno već 70 oboljelih: ‘Nekoliko tjedana bio je u bolnici. Jako je smršavio…’
>>> Nacionalni Stožer CZ donio nove odluke: Ovo su sve mjere koje vrijede do 15. svibnja
Komentari

Najnovije