Shutterstock

UVJERAVAJU! Naš zdravstveni sustav je izuzetno otporan – napregnut, ali nije na koljenima

Podijeli

Direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu Dražen Jurković u Newsroomu je govorio o uvjetima rada zdravstvenih radnika i situaciji u zdravstvenom sustavu s obzirom na epidemiju koronavirusa.

“Jučer smo u dopisu upozorili ministra na situaciju kod obračuna plaća. Jedna razina problema su dodaci na plaće – svi liječnici i zdravstveni radnici koji su u kontaktu s covid pacijentima trebaju imati jednak dodatak. Druga razina problema je fond sati – ispostavilo se da neki liječnici koji su raspoređeni na radna mjesta u druge ustanove, zbog smjena ne ostvaraju fond sati kao u matičnoj ustanovi pa to posredno znači i manji broj sati”, rekao je.

Jurković kaže da je ministar zdravstva najavio da će problem plaća liječnika koji rade s covid pacijentima biti riješen sljedeći tjedan.

Stanje u bolnicama

U bolnicama ne vlada kaos, kazao je, pa dodao kako je posjetio četiri bolnice na sjevernu zemlje, gdje je situacija s koronavirusom dosta teška. “Zdravstveni sustav se dobro bori. Virus je svugdje oko nas, teško je definirati tko je na prvoj crti. Danas praktički svi liječnici rade s covid pozitivnim pacijentima… Nisam dobio dojam da je sustav na koljenima, sustav je napregnut. Pokazuje se izuzetno otporan i izuzetno žilav”, rekao je.

Na pitanje pod koju cijenu ljudi mogu raditi u takvim uvjetima i dokad sustav može ovako izdržati, naglasio je kako situacija uistinu jest teška, a napori nadljudski, “no zdravstveni sustav Hrvatske ima još neke rezerve, i dokad ih ima, neće puknuti.”

“Uvođenjem novih mjera izdržat ćemo do procjepljivanja”
Izlaz vidi u cjepivu, koje je, kaže potom, svjetlo na kraju tunela. “Ako sustav izdrži još mjesec, dva, tri, siguran sam da ćemo procjepljivanjem izaći iz ove situacije. Siguran sam da sustav uz nadljudske napore još nekoliko mjeseci može izdržati”, istaknuo je.

A jesu li mjere zakašnjele, to je individualna procjena, rekao je. “Trebale su se donijeti prije i biti konzistentnije, ali
uvođenjem novih mjera imam nadu da ćemo izdržati do procjepljivanja”, rekao je Dražen Jurković za N1.

Komentari

Najnovije