Subota, 4 srpnja, 2020

UTRKA U NAORUŽANJU: Srbija odgovara na Hrvatsku nabavku borbenih zrakoplova

Nakon što su srpski mediji izvjestili o telefonskom razgovoru Vučić – Putin, srpski predsjednik čuo se i s prvim čovjekom Bjelorusije Lukašenkom i navodno dogovorio raketni štit.

Povod tomu bili su okršaji na Kosovu, kao i dvanaest F-16 aviona koje je Hrvatska kupila od Izraela. Riječ je o raketnom sustavu S-300, dalekometnoj protuzračnoj obrani koju proizvodi ‘Almaz Scientific Industrial Corporation’. Uvedene su u službu u SSSR-u 1979. godine, te su primarno korištene kao zračna obrana središta i bazi. Hrvatska ga također posjeduje no nikad nije korišten u borbenim zadacima niti je poznato je li uopće funkcionalan.

Kao protutežu našim F-16 zrakoplovima spominje se deset MIG-29 letjelica, a Putin je dao zeleno svjetlo za Bjelorusiju kao posrednika. “I dalje stojim pri stavu da bi bilo odlično za Srbiju da iz Bjelorusije nabavi raketni sustav S-300. Mi smo dugo u tim pregovorima, a Rusija kao zemlja proizvođač treba dati odobrenje. Prednost sistema S-300 je u tome što može gađati sve leteće ciljeve, uključujući i krstareće rakete, kao i avione stealth tehnologije na velikim daljinama, većim od 200 kilometara”, zaključuje vojni analitičar Miroslav Lazanski.

Srpski mediji navode da ‘rat nikome nije potreban’, no isto tako i da je ovo jedina mogućnost nakon širenja NATO-ovog utjecaja na istočnu Europu i brojne slavenske zemlje.

Autor: R.M./Dnevno.hr

>>> ŠOKANTO: Ispaljen protutenskovski projektil na zgradu Hrvatske tvrtke u Banja Luci

Komentari

Komentari