Petak, 10 srpnja, 2020

Usred Zagreba osvanuli transparenti o zločinačkoj Oluji! Evo tko stoji iza toga

Centar za žene žrtve rata i Ženska mreža Hrvatske u ponedjeljak su u Zagrebu održali simboličan prosvjed kojim su željeli izraziti “suosjećanje sa svim žrtvama vojno-redarstvene operacije Oluja” i podsjetiti javnost da su “zločini počinjeni u Oluji odgovornost svih nas”.

Deset aktivista iz Zagreba, Sarajeva i Beograda okupilo se na Trgu Bana Jelačića na 24. obljetnicu Vojno-redarstvene operacije (VRO) Oluja kako bi poručili hrvatskoj javnosti da postoje i srpske žrtve i prognanici te zločin s hrvatske strane koji još uvijek nije procesuiran.

Aktivisti koje podržavaju Centar za žene žrtve rata – ROSA (Zagreb), Centar za građansku hrabrost (Zagreb), Srpski demokratski forum (Zagreb), Ženska mreža Hrvatske, Žene u crnom (Beograd) i Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije – UDIK (Sarajevo) okupili su se na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića s porukom “Suosjećamo sa svim žrtvama i pamtimo 05.08.1995. – 05.08.2019. zločini u Oluji su odgovornost svih nas. Sve za mir, zdravlje i znanje, ništa za naoružanje!”.

Deset aktivista razvilo je ispred spomenika banu Jelačiću na glavnom zagrebačkom trgu crni transparent s bijelim natpisom: “Odajmo počast svim žrtvama – Zločini u Oluji su odgovornost svih nas”.

“Želimo upozoriti da pobjeda koja se slavi ovih dana nije neupitna, nije tako veličanstvena, da je umrljana zločinom za kojeg nitko nije kažnjen ni procesuiran i time pozivamo i podsjećamo da se zločini procesuiraju, da se smanji ratna retorika, da je vrijeme četvrt stoljeća nakon završetka rata za normalizaciju i govor mira.

Naslijeđe ovakvog zločina je breme najprije za mlade koji okolo divljaju, pjevaju nacionalističke pjesme i mašu faštističkim znakovljem. Budućnost je opterećena ovim zločnom ako se ne procesuira”, poručila je aktivistica Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatske, prenosi N1

Okupljanje je prošlo mirno, a nekolicina građana koja se zatekla na glavnom zagrebačkom trgu upustila se u raspravu s aktivistima s tvrdnjama kako je Hrvatska bila napadnuta iz Srbije, a ne obratno.

Ova prosvjedna akcija na Trgu bana Jelačića održava se svake godine na obljetnicu VRO Oluja.

Komentari

Komentari