Utorak, 4 kolovoza, 2020

Uskoro vlakom za dva sata od Vinkovaca do Zagreba

U jednoj od čekaonica vinkovačkog željezničkog kolodvora potpisana su dva vrijedna ugovora o dodjeli nepovratnih sredstava za nadogradnju i elektrifikaciju željezničke pruge Vinkovci – Vukovar u dužini nešto manjoj od 19 kilometara i kupnju sedam autobusa za vinkovačkog prijevoznika Polet. Ukupna vrijednost elektrifikacije pruge je 678 milijuna, a kupnja autobusa 15 milijuna kuna i oba projekta s 85 posto sufinanciraju se sredstvima iz fondova Europske unije.

Ivan Kršić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture, rekao je kako je HŽ Infrastruktura fokusirana na EU fondove kao glavne izvore financiranja investicija u željezničkoj infrastrukturi, a projekt pruge Vinkovci – Vukovar uključuje cjelokupnu rekonstrukciju, elektrifikaciju i obnovu postojeće jednokolosječne pruge.

Čak 9,5 milijardi kuna

– Obnovit ćemo željeznički kolodvor Vukovar/Borovo naselje, stajališta Nuštar i Bršadin/Lipovača, obavit ćemo radove na željeznikim infrastrukturnim podsustavima od građevinskog, prometno-upravljačkog do signalno-sigurnosnog i elektroenergetskog podsustava. Ovim radovima povećat ćemo brzinu na 120 km/h i skratiti putovanje do Vukovara s 40 na 20 minuta za putničke vlakove, a za teretne s 50 na 30 minuta – rekao je Ivan Kršić, dodajući kako će radovi na pruzi biti zamašnjak za lokalno gospodarstvo koje će biti uključeno u radove.

Ministar mora, prometa i infarstrukture Oleg Butković podsjetio je kako država nastavlja s ciklusom krupnih ulaganja u željezničku infrastrukturu i daje veliki značaj poboljšanju javnog prijevoza.

– Ovo je 27. projekt koji potpisujem kao ministar iz EU sredstava, dakle nepovratnih sredstava, ukupno 9,5 milijardi kuna. Želim istaknuti da nakon projekata cestovnih prometnica i Pelješkog mosta kao najvećeg projekta, okrećemo se prema željeznici. To je dobro, jer ubrzo dolazi potpisivanje projekta Zaprešić – Zabok, a ove godine očekuje se i potpisivanje velikog projekta vrijednog 300 milijuna eura od Koprivnice i Križevaca prema mađarskoj granici. HŽ Infrastruktura uvelike radi na projektu Okučani – Vinkovci kako se od Vinkovaca do Zagreba ne bi vozili četiri već dva sata – rekao je ministar Butković, a župan Božo Galić prisjetio se kada je vinkovački željeznički kolodvor bio živ i kada je svake četiri minute prolazio vlak.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a, Gabrijela Žalac, inače Vinkovčanka, rekla je kako su njene emocije izuzetno snažne, jer se na vinkovačkom kolodvoru potpisuju ovako vrijedni i značajni ugovori.

Novac iz EU fondova

– Vlada je uspostavila projekt Slavonija i preuzeli smo odgovornost za provedbu vrijednih projekata kao što su ova dva koja ćemo sada potpisati. Projekt nadogradnje i elektrifikacije pruge Vinkovci – Vukovar u dužini 18,7 kilometara, predviđa pojačanje za promet vlakova velike mase, opremanje novim uređajima, uređenje i obnova željezničkog kolodvora Vukovar/Borovo naselje i stajališta, a uložit ćemo sredstva i za uređenja pružno-cestovnih prijelaza. Znatno ćemo poboljšati iskorištenost pruge investicijom većom od 677 milijuna kuna, od kojih je 85 posto iz fondova EU-a. Drugim projektom, kupnjom autobusa za Polet, konačno ćemo riješiti ključni problem zastarjelog i nedostatnog voznog parka. Poboljšat će se kvaliteta usluge javnog prijevoza – rekla je ministrica.

Mijat Kurtušić, direktor Poleta, podsjetio je da su autobusi za prijevoz unutar grada prosječne starosti gotovo 18 godina, a klima je samo u njih tri, od sedam gradskih autobusa. On misli da će novim autobusima unaprijediti javni gradski prijevoz i smanjiti onečišćenja okoliša. Stanje voznog parka koje čini 68 autobusa prosječne starosti 14 godina takvo je da povećava troškove održavanja i zagađuje okoliš, kaže Kurtušić.

Miroslav FLEGO/Glas slavonije
Komentari

Komentari