Ponedjeljak, 30 ožujka, 2020

ISPRAVAK VIJESTI: Ne postoji “nova opasna droga s okusom jagode”

Objavljujemo ispravak netočne vijesti pod naslovom ”Upozorite svoju djecu: Ovo nisu gumeni bomboni, nego nova smrtonosna droga!”. Ispravak kojega objavljuje faktograf.hr u cijelosti prenosimo.


Među korisnicima društvenih mreža u Hrvatskoj ponovo se širi prilično stara dezinformacija o opasnoj novoj vrsti droge, za koju se tvrdi da ima okus jagode i prodaje se djeci. Tvrdi se da je u pitanju podvrsta metamfetamina, kristalni met s okusom jagode.

U pitanju je dezinformacija koja internetom kruži još od 2007. godine. Kao neistinitu su je u više navrata prokazivali portali specijalizirani za provjeru činjenica na različitim kontinentima (SnopesAfrica CheckRaskrinkavanje), a čak i na Wikipediji postoji unos pod naslovom “Strawberry Quik meth myth”.

Snopes je još u travnju 2007. utvrdio da su poruke upozorenja o opasnoj novoj drogi s okusom jagode, koje su roditelji male djece međusobno razmjenjivali, sasvim neosnovane. “Provjerili smo sa svim svojim laboratorijima, i nema ništa u toj priči. Nije to nikakav tren, niti stvaran problem. Upozorenje je vjerojatno poteklo od nekoga s dobrim namjerama, tko se malo zaletio”, objasnio je 2010. glasnogovornik američke Agencije za suzbijanje droga (DEA).

Ista se glasina 2008. pojavila i u Nigeriji. Nacionalna agencija za suzbijanje droga tada je portalu Africa Check potvrdila da nisu imali niti jedan zabilježen slučaj u kojem je utvrđeno korištenje metamfetamina s okusom jagode.


Priznajem.hr ograđuje se od članka objavljenog na portalu novizivot.net a kojega smo prenijeli u izvornom obliku. Zahvaljujemo se portalu Faktograf.hr koji je u ime facebooka utvrdio da se radi o lažnoj vijesti OVDJE a koju smo mi u dobroj vjeri pogrešno objavili kao točnom. Članak pod naslovom ”Upozorite svoju djecu: Ovo nisu gumeni bomboni, nego nova smrtonosna droga!” preimenovali smo u ”ISPRAVAK VIJESTI: Ne postoji “nova opasna droga s okusom jagode”
Ovom prilikom priznajemo pogrešku te se ispričavamo svim našim čitateljima. Obvezujemo se poduzeti potrebne korake da se tako što više ne ponovi te se potruditi bolje provjeravati činjenice u člancima koje prenosimo te ćemo izbjegavati nepouzdane izvore informacija.
Komentari

Komentari