Subota, 5 prosinca, 2020

UPITNA KOALICIJA: “MOŽEMO” SE DISTANCIRA OD KATARINE PEOVIĆ I EKSTREMISTA IZ “RADNIČKE FRONTE”

Radnička fronta je spremna podržati kandidatkinju platforme Možemo na lokalnim izborima u Puli za gradonačelnicu, iako tamo ima jaku gradsku organizaciju, ali ocjenjuju da bi onda bilo logično da Možemo podrži Katarinu Peović u Rijeci, piše riječki Novi list.

Zadnji parlamentarni izbori pokazali su da SDP više nema politički monopol na ljevici, a upravo je Katarina Peović izabrana za saborsku zastupnicu u 8. izbornoj jedinici. Ona godinama živi u Rijeci, a tijekom kampanje za parlamentarne izbore je pokazala da je lokalna problematika i te kako zanima. Takav pristup honorirali su i birači.

Trenutno je uz Marina Miletića jedino ona najavila da će se kandidirati za gradonačelnicu na lokalnim izborima koji će se održati u svibnju sljedeće godine. Za bilo kakav uspjeh potrebna joj je šira politička platforma od one koju nudi Radnička fronta, a tu platformu mogu joj osigurati politički partneri s parlamentarnih izbora, a riječ je o političkoj inicijativi Možemo koja je i nastala kao odgovor na zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i priprema za lokalne izbore u Zagrebu. Jedan od čelnih ljudi Radničke fronte Mate Kapović izvijestio je javnost da je neizvjesna sudbina političkog partnerstva njegove strane i Možemo.

– RF je upravo dobio obavijest od lokalne organizacije Možemo u Rijeci, a nešto slično smo već nedavno čuli i od vrhuške Možemo, da oni “žele raditi na vlastitom identitetu i profiliranju” te da stoga ne žele koalicijski izlaziti na lokalne izbore u Rijeci dogodine, niti podržati najlogičniju koalicijsku kandidatkinju za gradonačelnicu Rijeke (Katarinu Peović iz RF-a). Iako mi to osobno nije drago i ne smatram to politički pametnim jer bi ljevica trebala ići zajedno, bojim se da bi to moglo dovesti do pucanja zeleno-lijeve koalicije u cjelini, izrazio je bojazan Kapović.

Bojazan Mate Kapovića potvrdio je i Hrvoje Štefan iz Radničke fronte, a koji bi s obzirom na to da je iz Rijeke, i te kako potegnuti kada je riječ o lokalnim izborima.

– Mate Kapović je u svojem statusu točno naveo da su od strane koalicijskih partnera iz stranke Možemo došle informacije kako oni razmišljaju o samostalnom izlasku na lokalne izbore u Rijeci, odnosno da ne stanu iza Katarine Peović kao zajedničke kandidatkinje za gradonačelnicu Rijeke. Ipak, treba treći da to još nisu službeno potvrđene i konačne odluke lokalne organizacije Možemo u Rijeci i ja se osobno nadam da će RF i Možemo zajednički izaći na predstojeće lokalne izbore, i to ne samo u Rijeci, te podržati Katarinu Peović za gradonačelnicu Rijeke jer je to jedina realna šansa da se konačno SDP makne s vlasti i da Rijeka napravi istinski zaokret ulijevo, nakon više desetljeća poražavajućih rezultata lažne SDP-ovske ljevice.

Dakle, vjerujem da će prevladati predanost lijevoj političkoj viziji i da će koalicija zajednički izaći na predstojeće izbore, pored Rijeke, i u Zagrebu i u Puli i u drugim gradovima i time dokazati da se pojavila autentična ljevica koja je spremna smijeniti one koji se samo pozivaju na ljevicu, a na vlasti provode politike na štetu društvene i radne većine – od SDP-a, IDS-a, Stranke rada i solidarnosti i slično, izjavio je Štefan.

Uzajamna podrška

Prema informacijama Novog lista, Radnička fronta je spremna podržati kandidatkinju platforme Možemo na lokalnim izborima u Puli za gradonačelnicu, iako tamo ima jaku gradsku organizaciju, ali ocjenjuju da bi onda bilo logično da Možemo podrži Katarinu Peović u Rijeci koja se politički profilirala i zauzela izvrsnu startnu poziciju za lokalne izbore.

No, očito je da riječki ogranak inicijative Možemo koji predvodi Nebojša Zelić, sveučilišni kolega Katarine Peović, provodi distanciranje od Radničke fronte, a koje je već počelo odmah nakon parlamentarnih izbora zbog pojedinih političkih stavova Radničke fronte, odnosno Katarine Peović.

No, u Radničkoj fronti razmišljaju da zajedno imaju neke šanse za kvalitetan izborni rezultat, a zasebno mogu računati na možda pokoji mandat u gradskom parlamentu. Zaseban izlazak na izbore, naročito gradonačelničke, otežat će i kandidatu Radničke fronte i kandidatu Možemo bilo kakve izglede za ulazak u drugi krug, a kamoli bilo što drugo, a olakšati poziciju kandidatu SDP-a.

Komentari

Komentari