UOČI PROSLAVE ‘OLUJE’ Evo gdje su bili aktualni politički čelnici te ratne 1995., ali u Kninu će sada biti svi!

Podijeli

U ponedjeljak 5. kolovoza 2019. svečano će se obilježiti Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 24. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja. Tim povodom istražili smo gdje su te ratne 1995. godine, kada je srpske odmetnike poharala ‘Oluja’, bili aktualni politički čelnici, koji će se svi odreda, u ponedjeljak nacrtati u Kninu.

Delegaciju HDZ-a predvoditi će premijer Andrej Plenković koji je za vrijeme odvijanja vojno-redarstvene akcije Oluja obnašao dužnost zamjenika hrvatskoj veleposlanika u Francuskoj, kao što se može vidjeti iz njegove biografije.  Zbog navodne anemije, kako je poznato, Plenković je izbjegao i služenje vojnog roka.

Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica naših oružanih snaga, Kolinda Grabar Kitarović,  također se te ratne 1995.. držala podalje od sukoba. Prema njenoj biografiji, baš te godine  postaje pročelnica Odjela za Sjevernu Ameriku da bi nakon toga otišla u Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kanadi na mjesto savjetnice, a potom i ministrice savjetnice i zamjenika šefa misije.

Od rata se diskretno maknuo i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. U biografiji navodi kako  baš te ‘olujne’ 1995. odlazi u Rotterdam na “Clingendael” gdje je završio tečaj “Issues in Market Economies”, a nakon toga na Institut za međunarodne odnose “Clingendael” gdje završio poslijediplomski tečaj “European and Worlds Affairs”. U Hrvatsku se vraća tek krajem 1996. i to u Ministarstvo vanjskih poslova.

Imali su važnijih poslova – u inozemstvu

No, nije samo današnja HDZ-ova vrhuška diskretno ‘zbrisala’ od Oluje.

Ni bivši SDP-ov premijer, aktualni predsjednički kandidat Zoran Milanovićnije 1995. godine rata ni vidio. U biografiji navodi kako je tada radio u Ministarstvu vanjskih poslova gdje odlazi u mirovnu misiju OESS-a u Azerbajdžan na 45 dana. Zbivanja u dalekoj zemlji bila su mu očito prioritetnija od onih u Hrvatskoj.

Izvor: paraf.hr


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> BORIS MILOŠEVIĆ UOČI OLUJE: Rat nije gotov i to najbolje znaju djeca srpske nacionalnosti
>>> ŠKORO POMEO POD S MILANOVIĆEM: Cijeli profesionalni život proveo je na državnim jaslama
>>> ISPRIČAO SE ZA TWEET: Bakir se ispričao zbog vulgarnog rječnika prema Kolindi
>>> Vučić i Pupovac uputili oštre poruke zbog proslave Oluje: ‘Gdje je nestalo 400 tisuća Srba i Jugoslavena iz Hrvatske?’
Komentari

Najnovije