fbpx
Nedjelja, listopad 20, 2019

UOČI PRIVATIZACIJE Vlada hidroelektrane vraća u vlasništvo HEP-a

Vlada je u javnu raspravu uputila prijedlog izmjena i dopuna Zakona o vodama kojima bi se hidroelektrane vratile u vlasništvo HEP-a, potvrdili su nam iz Vladinih krugova.Povratak hidroelektrana u vlasništvo HEP-a u ovom trenutku, upozoravaju stručnjaci s kojima smo razgovarali, nije nimalo slučajna. Naime, upravo bi hidroelektrane u velikoj mjeri podigle vrijednost HEP-a, “zlatne koke” hrvatskog energetskog sektora, za koju su u Vladi najavili da će zainteresirasnim ulagačima na burzi ponuditi 25 posto minus jedna njena dionica. Prema originalnoj ideji, novcem od inicijalne javne ponude (IPO) tih HEP-ovih dionica prikupila bi se sredstva kojima bi država od MOL-a otkupila 49,1 posto dionica, koliko ih Mađari trenutno drže u Ini.

Tu se zapravo radi o povratu onoga što je ranije i bilo HEP-ovo, a što mu je naknadno oduzeto, pa je sada HEP zapravo vlasnik samo opreme, a ne i samih hidroelektrana. Dakle, riječ je o povratku u prijašnje stanje, što bi u velikoj mjeri povećalo vrijednost HEP-a. Bez hidroelektrana, naime, vrijednost HEP-a nije velika – objašnjava Damir Begović, energetski stručnjak i predsjednik Uprave HEP-a od 1993. do 2000. godine, piše Jutarnji.

U samom Ministarstvu zaštite okoliša i energetike jučer se nije moglo dobiti detaljnije informacije o izmjenama Zakona o vodama, koje se u velikoj mjeri tiču i HEP-a. Sam Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, jučer nije bio dostupan. Ovdje stoga možemo samo prenijeti objašnjenje koje je njegovo ministarstvo dalo, a u kojem stoji da bi država “zadržala vlasništvo na vodnom dobru, odnosno zemljištu, a HEP-u bi se vratilo vlasništvo hidroenergetskih objekata”. U Ministarstvu zaštite okoliša i energetike u odgovoru  navode i da akumulacije ostaju u vlasništvu države, dok bi se HEP-u priznalo pravo upravljanja.

Foto:Fah

Komentari

Komentari