Četvrtak, 28 svibnja, 2020

Unatoč Trumpovom ultimatumu Turska kupila ruski proturaketni sustav S-400

Počinje otkucavati sat da Washington nametne sankcije kojima prijeti Ankari

Turska je već kupila ruski proturaketni sustav S-400 i nada se da će joj biti isporučen u srpnju, rekao je u srijedu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

“Turska je već kupila obrambeni susav S-400. To je gotov posao. Nadam se da će ti sustavi sljedeći mjesec biti isporučeni našoj zemlji”, rekao je Erdogan.

“Već smo platili 1.25 milijarda dolara”, rekao je Erdogan.

Turska i Sjedinjene Države, obje članice NATO-a, mjesecima se spore zbog turske narudžbe ruskog oružja koje nije kompatibilno s NATO-ovim.

Američki vršitelj dužnosti ministra obrane Patrick Shanahan rekao je prošli tjedan da Turskoj neće biti isporučeni američki borbeni zrakoplovi F-35 ako ne odustane od kupnje proturaketnog ruskog sustava S-400.

Na sastanku s članovima svoje stranke AK, Erdogan je rekao da će Turska pozvati na red svakoga tko je isključi iz programa F-35.

“Pozivat ćemo na odgovornost za isključenje Turske iz programa F-35 na svakoj platformi jer je bez razloga ili zakona”, rekao je Erdogan.

Podsjetio je da je Turska također partner u proizvodnji programa F-35.

Erdogan je također rekao da o tome želi telefonski razgovarati sa Sjedinjenim Državama prije sastanka s predsjednikom Trumpom u Osaki u Japanu krajem mjeseca kada se održava summit G-20.

Rusija je u utorak rekla da planira isporučiti S-400 Turskoj u srpnju, čime počinje otkucavati sat da Washington nametne sankcije kojima prijeti Ankari ako doista provede taj posao. Hina

Komentari

Komentari