Tokio, 03.08.2021 - Hrvatski gimnasticar Tin Srbic osvojio je srebrnu medalju u finalu prece na olimpijskim igrama u Tokiju osvojivši osmo odlicje za Hrvatsku. foto HINA/ Damir SENCAR/ ds

Umro je NAJSTARIJI HRVAT: Rođen je u Austro-Ugarskoj, a mirovinu je zaradio u Njemačkoj…

Podijeli

Umro je najstariji Neretvanin, a vjerojatno i Dalmatinac, Metkovac Toma Volarević zvani Letan, piše Slobodna Dalmacija.

Doživio je duboku starost od 103 godine. Čitav jedan vijek. Živio je u dvije monarhije (Austro-Ugarskoj i staroj Jugoslaviji), doživio je NDH, u vrijeme druge Jugoslavije je otišao u zasluženu mirovinu (1980.), a starost je uživao u samostalnoj Hrvatskoj.

Najstarijeg Neretvanina, dida Tomu život nije mazio. Od rođenja daleke 1917. godine u mjestu Dragovija nedaleko od Vida, pa do Metkovića gdje proveo najveći dio svoga života sa suprugom Pavicom u obiteljskoj kući u Ulici Nikole Tesle.

Pokojni Toma je imao sedmero djece i dvadeset unučadi te 27 praunučadi. Četiri sina su mu iz prvog braka a tri kćeri u braku s bakom Pavicom.

Zdravo se hranio

U ranoj mladosti ostao je udovac s četiri sina, da bi se ponovno oženio bakom Pavicom (88) s kojom je živio u skladnom barku do smrti.

Život mu nije bio lagan, trebalo je raditi i prehraniti brojnu obitelj. Najprije je radio u Luci Ploče, a zatim je trbuhom za kruhom otišao u Njemačku, gdje je i mirovinu zaradio. On i njegova supruga Pavica živjeli su skromno i pošteno brinući o brojnoj obitelji.

U starosti su im sinovi i kćeri velikodušno uzvraćali ljubav i pažnju. Formula za dugovječnost ne postoji-reći će mnogi, ali ipak ima nešto u zdravom životu.

Naime, dida Toma se poprilično zdravo hranio, jeo je točno u određene sate. Najprije doručak pa ostalo po dnevnom protokolu. Zanimljivo je da je svaki dan pio dva deca crnog vina. Možda je upravo to tajna njegove dugovječnosti i vitalnosti o kojoj se čulo i u dalekoj Njemačkoj. Naime, Mirovinski fond iz Njemačke redovito je provjeravao je li dida Toma živ. Nisu mogu vjerovati da je kod njih mirovinu zaradio i da je još u životu.

Pokop u Vidu

Prije tri godine u krugu svoje brojne obitelji dida Toma Letan proslavio je stoti rođendan. Tada je i zapjevao i zaplesao, prerezao slavljeničku tortu.

Doživjeti 103 godine rijetko kome pođe za rukom, ali ovom najstarijem Metkovcu i moguće najstarijem Hrvatu to je uspjelo.

Pokop pokojnog Tome Volarevića Letna bit će na Staru godinu u 15 sati na groblju Gospe snježne u Vidu.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Nova transfer bomba; Zidane u Real Madrid dovodi novog Hrvata za kojeg je već pripremio 60 milijuna eura!
>>> Bila je hrvatski seks simbol, a sad je potpuno predana vjeri: “Danas mi je Bog na prvom mjestu”
>>> E TAKO SE BRANI DRŽAVA OD VELIKOSRPSTVA: Crnogorski premijer poslao ‘posljednje upozorenje’ mitropolitu
>>> LAŽNI VOJNI INVALID Bivši HDZ-ov gradonačelnik krivotvorio liječničke nalaze pa poticajima izgradio vilu
>>> (VIDEO) DUGO OČEKIVANO OBRAĆANJE: Miroslav Škoro otkrio za koga će glasati u drugom krugu
Komentari

Najnovije