Miroslav Lazanski

UMRO AGENT KOS-a I NOVINAR STARTA I DANASA, MIROSLAV LAZANSKI

Podijeli

Jutros su srpski mediji javili da je u svom domu u Beogradu od posljedica srčanog udara u 71. godini umro Miroslav Lazanski, poznati novinar i agent jugoslavenske kontraobaještajne službe KOS, koji je prije rata bio zadužen za veličanje JNA kroz medije, a u Hrvatskoj se naročito proslavio izvješćivanjem iz vojnog aviona koji je – bombardirao Hrvate.

U trenutku smrti obnašao je dužnost veleposlanika Republike Srbije u Ruskoj Federaciji. Lazanski je rođen 18. rujna 1950. u Karlovcu, od oca Slovenca i majke Srpkinje čija je sestra, Miroslavova tetka, Biljana Plavšić, bivša predsjednica Republike Srpske u BiH, u Den Haagu pravomoćno osuđena za etničko čišćenje, odnosno genocid. U Karlovcu je završio osnovnu školu, u Trebinju srednju a u Zagrebu Pravni fakultet, a obitelj se selila prema tome gdje je otac, negdašnji oficir Kraljevine Jugoslavije, a poslije rata viši oficir JNA, dobio premještaj.

Miroslav Lazanski pisao je za zagrebačke listove Polet, Vjesnik, Danas i Start, kao neslužbeni civilni glasnogovornik JNA, a početkom rata je pobjegao iz Zagreba zajedno s nizom uglednih novinara i urednika zagrebačkih novina, poput Mile Štule, i u veljači 1991. u Beogradu  počeo pisati za dnevni list Politika, koji je tada bio snažna poluga Miloševićevog režima. “Otišao sam iz Hrvatske u veljači 1991., prije nego što je ispaljen prvi metak. Navijao sam za vojni puč i nagovarao sam Veljka Kadijevića da to napravi – u tom slučaju ne bi bilo žrtava”, izjavio je pred nekoliko godina za HRT.

Posljednjih je godina bio član vladajuće Vučićeve napredne stranke, a i dalje se među ostalim bavio antihrvatskom propagandom.

Komentari

Najnovije