Četvrtak, 13 kolovoza, 2020

UMIJEŠALA SE POLICIJA: „Kuća nade“ ili „Kuća zebnje“

U središtu Gajnica, u blizini željezničke stanice, obnavlja se ruševna kuća.

Vlasnica kuće oporučno ju je ostavila Katoličkoj crkvi, ali njena zadnja želja nikada nije pravno realizirana u bivšoj državi.

Iako su ranije želju za korištenjem i obnovom kuće izrazili liječnica koja ju  je htjela pretvoriti u ordinaciju te hrvatski branitelji101. brigade HV-a za svoje potrebe, odbijeni su. Centar za nekretnine MUP-a dodijelio ju je Baptističkoj crkvi, na čelu sa pastorom Mihal Krekom, koja ju  obnavlja.

Obnova kuće odvija se bez građevinske dozvole. Iako je pastor upozoren od strane nadležnog ureda da krši zakon, nastavio je s radovima. Na pročelje kuće postavljena je ploča sa zabranom izvođenja radova. Ploča je uklonjena, a kasnije se ponovo pojavila.

Prije tri mjeseca skupina građana Gajnica je pozvala Radio Sljeme da napravi prilog o azilantima. Čim su došli, radnici su se automobilima razbježali iz kuće, a pastor je pozvao policiju tvrdeći da su došli neprijavljeni prosvjednici s transparentima.

Policija je utvrdila da pastor iznosi neistinu, ali nisu pokrenuli postupak protiv njega, iako su po zakonu morali.

Namjena „Kuće nade“, kako pripadnici baptističke crkve kažu, je potpora azilantima u učenju jezika, nalaženju posla i integraciji u hrvatsko društvo.

Sam pastor je na tribini, na upit građana, odgovorio da će u „Kući nade“ biti smješteni migranti koji su već dobili azil.

Jako je zanimljivo da na stranicama Baptističke crkve piše da će tamo biti ljudi koji su u postupku traženja azila.

Budući da se stanovnici Gajnica sve snažnije protive djelovanju takve udruge u svom susjedstvu, u organizaciji vijeća gradske četvrti održana je javna tribina. Na tribini je većina nazočnih građana bila protiv namjera Baptističke crkve i snažno su se usprotivili njihovim planovima.

Konzervativci gradske četvrti Podsused-Vrapče protiv su azilantskog centra u središtu Gajnica. Pastor Kreko pokušava kroz krinku dobra i humanosti prikriti činjenicu da dolazak mladih muškaraca, bez dokumenata i prošlosti, izaziva brigu i strah kod domaćih ljudi.

Predsjednik gradske četvrti gospodin Kljajić je obećao da će sazvati zbor građana kako bi se vidjelo što žitelji Gajnica žele.

Naš stav je jasan. Nikakav azilantski centar nije dobrodošao u Gajnice.

O terminu održavanja zbora građana javit ćemo na našoj stranici kako bismo svi zajedno ishodili zabranu rada.

Komentari

Komentari