Ukidaju li se uskoro ove mjere? Božinović objasnio što nas čeka

Podijeli

‘Ne žalim za odlukama koje smo donijeli, naš je cilj opravdan i u službi zdravlja ljudi, nego žalim što smo ih morali donositi’, ističe ministar

U velikom intervjuu za Jutarnji, ministar unutarnjih poslova i šef Stožera Davor Božinović odgovarao je na mnoga pitanja, pa je tako komentirao i popuštanje mjera. Doduše, ne precizno.

“Svaki put kad popuštamo neke mjere postavlja se pitanje tko će snositi odgovornost dođe li do povećanja broja zaraženih, a svaki put kada uvodimo neke nužne mjere, dolazi pitanje zašto niste prije poduzeli te mjere i time možda spriječili širenje virusa”, rekao je ministar, dodajući kako je glavni zadatak vlasti spriječiti širenje zaraze. Ističe i kako “ugostitelji, s kojima imamo dijalog, znaju da se uvijek vodilo računa o opstojnosti poslovanja”.

‘Uvijek imamo na umu zaštitu zdravlja i gospodarstvo’

Pritom, ističe i kako će se prilikom odlučivanja o popuštanju mjera temeljiti na procjenama stručnjaka, ali neće pritom izostaviti gospodarski i društveni aspekt.

“Stožer je, s Vladom i premijerom na čelu, svoje odluke i preporuke uvijek donosio na temelju stručnih i znanstvenih mišljenja, razmjerno uzimajući u obzir i gospodarsku i društvenu održivost, a uvijek imajući na umu zaštitu javnog zdravlja i održivost zdravstvenog sustava. Kada bih strategiju, kojom se rukovodimo proteklih godinu dana, trebao opisati u jednoj rečenici, opisao bih je kao postupnu i poštenu strategiju otvaranja”, tvrdi Božinović.

Policijski precizno je pak odgovorio na pitanje zašto policija ne reagira na okupljanje stotina mladih, a po ugostitelja ili vlasnika teretane koji otvori svoj objekt dolazi policija, čak i interventna, privodi ga se i noć provede u policijskoj postaji.

“Zagrebačka policija je izvijestila kako su za Jarun imali dojavu na koju su se odazvali te nisu utvrdili kršenje epidemioloških mjera, kao ni elemente kaznenog djela ili prekršaja. U drugom slučaju kod studentskog doma policija je postupala preventivno kako bi spriječila nepoštivanje odluka Stožera te su se građani, nakon upozorenja, počeli razilaziti”, rekao je i istaknuo kako su inspektori Civilne zaštite i policija mjesecima upozoravali građane. “No stupanjem na snagu izmjena Zakona i promjenom epidemioloških okolnosti, kažnjavanju su pristupili u krajnjoj nuždi i kod teških kršenja”, rekao je dodajući kako se “i dalje se ne radi ni o kakvom zastrašivanju niti represiji”.

‘Ne žalim za odlukama’

Ako bi podvlačio crtu žali li zbog nekih odluka i bi li drugačije postupio, ističe kako se u konačnici sve svodi na slijeđenje strategije.

“Najteža stvar pri donošenju odluka u kriznim situacijama jest što nema najboljih odluka i nema rješenja koja zadovoljavaju sve. Kada to razriješite, ostaje vam meritum stvari. U donošenju odluka nastojimo izbjeći misaone pogreške koje vrebaju, nastojimo ne precijeniti znanje o temi i uvijek se držati strategije koju smo zacrtali”, kaže.

“Ne žalim za odlukama koje smo donijeli, naš je cilj opravdan i u službi zdravlja ljudi, nego žalim što smo ih morali donositi”, zaključuje.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

>>> Oprez! Mogli biste ostati bez 1.000 kn: Neki već dobili kaznu, ljudi su van sebe…
>>> Dostavljač hrane u suzama: ‘Opet ću biti beskućnik, zar je toliko teško dati napojnicu…’
>>> Prije temperature 37.8, kašlja i umora – osjetio je jako neobičan simptom korone…
>>> VAŽNO OTKRIĆE: Neke krvne grupe otpornije su na koronavirus od drugih?
Komentari

Najnovije