Subota, 26 rujna, 2020

UK: Konzervativci traže hitnu istragu George Sorosa zbog tri milijuna funti koje je uložio u rušenje Borisa Johnsona i Brexita!

Milijarder poznat uglavnom po zlu i uplitanju u demokratske procese diljem svijeta, koje pokušava “krojiti” po svom interesu, suočen je s mogućom istragom gotovo tri milijuna funti koje je njegova zaklada usmjerila u kampanju čiji je cilj bio srušiti Borisa Johnsona i spriječiti Brexit. Za razliku od narativa o “ruskom utjecaju na izbore u SAD”, ovaj se ne temelji samo na željama onih koji priču šire!

Torijevci, odnosno konzervativna stranka, su pozvali Izbornu komisiju na hitnu istragu američke organizacije Georgea Sorosa, nakon što je The Mail u nedjelju otkrio da je novac usmjeravao u kampanju kojom pokušava blokirati Brexit preko rezultata izbora.

Njegova zaklada Otvoreno društvo iz New Yorka poslala je novac pro-EU “Best for Britain” grupi preko londonske ispostave, zaobilazeći zabranu stranih donacija političkim organizacijama.

Best for Britain (BfB) su postavili internetsku stranicu koja ljudima savjetuje kako taktički glasati za kandidate koji podržavaju ostanak u EU, a koji bi, ako budu uspješni, izbrisali nade Borisa Johnsona u Brexit. Liberalni demokrati, stranka Zelenih i Plaid Cymru su sklopili savez “Ujedinjeni za ostanak (u EU)” kako se ne bi na izborima borili jedni protiv drugih i kako bi osigurali najbolje šanse da preostali kandidat uđe.

Soros kaže da ga je upravo njegova “ljubav prema Britaniji” – koja mu je pomogla da se obogati u zamjenu za zaštitu britanskih interesa tim novcem – navela da pokrene kampanju protiv ‘tragične pogreške’ izlaska UK iz EU. Nedavno je rekao da sredstva koja je dao za borbu protiv Brexita ‘nisu korištena u stranačke ili izborne svrhe. Korištena su za obrazovanje britanske javnosti ‘. No to očito nije istina.

Od 2017. godine BfB je od fondacije g. Sorosa dobio 2,7 milijuna funti. To je otkriveno pregledom računa londonske podružnice zaklade koja poslovnu zgradu u Westminsteru dijeli s drugim anti-Brexit organizacijama, uključujući Otvorenu Britaniju i Europski pokret.

Obje su ove skupine imale kritičnu ulogu u kampanji za novi referendum, iako ispitivanja javnog mišljenja u Britaniji pokazuju da bi Soros ionako bacio novac, jer je podršla Brexitu danas još veća nego 2016.

Sinoć je zastupnik Torijevaca sir Andrew Percy, rekao: ‘Pozivam Izborno povjerenstvo da hitno ispita da li se dogodilo kršenje pravila o financiranju i da razjasni kako je “BfB” trošila ove prekoatlantske milijune.

Pravila su jasna: strane donacije ovih razmjera ne mogu se potrošiti na predizbornu kampanju.

Trebamo pravedne i ravnopravne uvjete – a to znači osigurati da hardcore grupe koje nastoje spriječiti demokratsku volju britanskog naroda ne koriste strani novac kako bi utjecale na izbore u ovoj zemlji.”

U Hrvatskoj također djeluju brojne od Sorosa financirane grupe, no nitko nikad nije tražio da se ispita pokušavaju li one utjecati na izbore.

Komentari

Komentari