Četvrtak, 3 prosinca, 2020

UK: Johnson neće pristati na odgodu Brexita

Britanski premijer Boris Johnson priprema planove za legalno sprječavanje bilo kakvog produljenja roka za izlazak Velike Britanije iz EU-a, objavio je u nedjelju Daily Telegraph.

Johnsonovi savjetnici održali su u nedjelju sastanak na kojemu su razgovarali o tome kako spriječiti britanski parlament da nametne tromjesečni produžetak roka za brexit ako ne dođe do sporazuma s EU-om.

Prema izvješću Telegrapha, Johnsonov plan predviđa da se Bruxellesu uz zahtjev za produljenje roka za brexit pošalje i pismo u kojemu se navodi da se britanska vlada protivi bilo kakvom produljenju roka nakon 31. listopada.

Nakon neočekivane ostavke ministrice rada i mirovina Amber Rudd zbog Johnsonove politike, dvojica ministara u Johnsonovoj vladi rekla su da je premijer odlučan “držati se plana” o izlasku Britanije iz EU-a 31. listopada s ili bez sporazuma.

Johnson je izgubio većinu u parlamentu, izbacio je 21 pobunjenika iz Konzervativne stranke i nije uspio nametnuti nove izbore. Nakon toga je ostavku podnio i njegov brat rekavši kako je rastrgan između obitelji i nacionalnog interesa.

Ostavka ministrice Rudd u subotu zbog vladinog nesrazmjernog fokusa na pripremanje brexita bez sporazuma dodatno je ojačala krizu.

“Vidim da se od 80 do 90 posto rada na odnosima s EU odnosi na pripremu za brexit bez dogovora. Primjećujem nesrazmjer”, rekla je Rudd. “Svrha ove ostavke je ukazati na to da Konzervativna stranka u svom najboljem izdanju treba biti umjerena stranka koja prihvaća ljude različitih stavova o EU-u”, istaknula je.

Ministar vanjskih poslova Dominic Raab tvrdi drukčije pa kaže da se vode “intenzivni pregovori” u Bruxellesu i da Johnsonova vlada nije usmjerena na ono što neki opisuju kao tvrdu strategiju brexita. Ministar financija Sajid Javid rekao je da će premijer u listopadu pokušati osigurati novi sporazum. “Premijer će na summitu 17. i 18. listopada pokušati postići dogovor. Sigurno neće tražiti odgodu brexita”, rekao je Javid za BBC.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian rekao je za radio Europe 1 da je situacija “vrlo zabrinjavajuća” te da “Britanci moraju reći što žele”.

(Hina)

Komentari

Komentari