Srijeda, 5 kolovoza, 2020

Udruga “U ime obitelji” poziva kandidate na TV sučeljavanje: “Izostanak sučeljavanja je korak unatrag za demokraciju”

Udruga U ime obitelji smatra ozbiljnim demokratskim deficitom najavu da predsjednički kandidati, osobito oni koji prema predizbornim anketama imaju realne izglede ulaska u drugi krug, neće sučeliti stavove u televizijskoj debati prije prvog kruga predsjedničkih izbora.

Sučeljavanje kandidata uživo na televiziji omogućuje biračima da se izravno upoznaju sa stajalištima kandidata te donesu informiranu odluku o tome za koga će glasovati. Sučeljavanje također doprinosi motiviranosti birača za izlazak na izbore, napominje u priopćenju udruga U ime obitelji.

Izostanak sučeljavanja na izborima 2019. znači korak unazad od dosegnutih demokratskih standarda, kaže udruga i podsjeća da se sučeljavanje u prvom krugu predsjedničkih izbora održalo na nacionalnim televizijama 2009. i 2014.

U ime obitelji stoga poziva sve predsjedničke kandidate da iskažu poštovanje prema biračima sudjelujući u televizijskoj debati prije prvog izbornog kruga.

Podsjetimo, Predsjednica i kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović je odustala od dolaska na sučeljavanje s protukandidatima Zoranom Milanovićem, Miroslavom Škorom i Mislavom Kolakušićem rekavši da termin ne može uklopiti u svoje planirane obveze u kampanji, nakon čega su preostala dva vodeća kandidata rekla da bez nje sučeljavanje nema smisla.

Nakon sučeljavanja na RTL-u, odustala je i od sučeljavanja na HRT-u. Stvarni razlozi te odluke nisu poznati, no svakako da ona ne ide u prilog niti aktualnoj predsjednici, niti demokraciji u Hrvatskoj.

Komentari

Komentari