Petak, 5 lipnja, 2020

Udruga Blokirani poziva na veliki prosvjed, na novo ‘hrvatsko proljeće’

U Hrvatskoj je oko 320 000 građana s blokiranim računima, a njihov je dug oko 43 milijardi kuna.

Udruga blokirani je konferenciju za novinare predstavila analizu službenih podataka kojom objašnjavaju da postoji politički cilj za uništavanje poduzetništva i rast apsolutnog siromaštva u Hrvatskoj.

“Udruga poziva sve srodno misleće organizacije da im se pridruže u organizaciji velikog prosvjeda koji bi bio miran, ali bi ukazao na novo ‘hrvatsko proljeće’ simbolično i novi ponos nas građana koji smo shvatili igru HDZ-a i SDP-a i ne pristajemo više na njihovu nesposobnost upravljanja igre”, rekla je predsjednica Udruge Miriam Kervatin a prenosi HRT.

Osvrnuli su se i na ratifikaciju Istanbulske konvencije te zapitali kojim se to konvencijama štite blokirani građani, piše HRT.

U pozivu za konferenciju za medije Blokirani su napisali:

Vodstvo Udruge Blokirani predočit će podatke iz službenih izvora Vlade RH, FINE, Zavoda za statistiku, za period od 2010.-2018. , te javnosti predstaviti analizu „UPRAVLJANJE DUGOM NA HRVATSKI“ gdje se upravo službeni podaci javnih tijela i zakonodavni okvir, kroz navedeni period, koriste za glavni argument pomoću kojega se objašnjava, potkrepljuje tvrdnja i uočava zakonitost političke volje po cilju uništavanja poduzetništva i rast apsolutnog siromaštva u Hrvatskoj:

OPTUŽUJEMO ZA

1. Alarmantan iznos izbrisanog duga i broja poslovnih subjekata, malo i srednje poduzetništvo
Prelijevanje posljedice na osiromašena kućanstva (legalizirano kamatarenje).

2. Političku volju “upravljanje privatnim i javnim dugom” kroz zatezne kamate, predstečajni, stečajni, ovršni, zakon o osobnom bankrotu, agencije za utjerivanje dugova, lex Agrokor…

3. FINA (javni bilježnici, agencije za utjerivanje dugova) represivni alat provedbe političke volje, substitut prava na pravično suđenje

4. Međusobnu povezanost privatnog i javnog duga te projekciju neodrživosti hrvatskog Proračuna;
Blokadom kućanstava, gašenjem poduzetništva nema novaca za javne potrebe obrazovanje, zdravstvo, mirovine, vojsku…

5. Poziv srodnim organizacijama na pripremu Prosvjeda

Komentari

Komentari