fbpx
Petak, studeni 22, 2019

Udovice ISIL-ovaca iz Sirije stižu u BiH

U Bosnu i Hercegovinu veoma brzo mogla bi se vratiti prva skupina udovica iz Sirije čiji su muževi poginuli u redovima ISIL-a, a one se trenutno nalaze u kampovima pod kontrolom Kurda, saznaje “Dnevni avaz”.

Kako tvrdi izvor sarajevskog lista iz Ministarstva vanjskih poslova, koji je želio ostati anoniman, za prvu skupinu od tri žene iz BiH koje se nalaze u kampu El-Roj na obalama Eufrata na sjeveru Sirije, Koordinacijsko tijelo formirano pri ovom ministarstvu ubrzalo je aktivnosti koje se moraju ispuniti da bi se one vratile u zemlju.

Kompletirani dosjei

– Prikupljaju se svi podaci, prije svega dokazi da one imaju bh. državljanstvo, a potom se i ispituje njihova uloga u ISIL-u. Za sada su u suradnji s njihovim obiteljima ovdje, u BiH, za tri žene i njihovu djecu, koju su odvele u Siriju, skoro kompletirani dosjei, a sve se radi u suradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama, odnosno s njihovim nadležnim tijelima, s kojima koordiniramo sve aktivnosti. Ta prva skupina žena mogla bi se veoma brzo vratiti u BiH – kaže “Avazov” sugovornik.

On ističe da će državljanke BiH u zemlju, najvjerovatnije, biti prebačene uz pomoć snaga Sjedinjenih Američkih Država, koje bi ih iz Sirije trebale izravno prebaciti zrakoplovom u BiH. Istovremeno se, navodi dalje izvor sarajevskog lista, razmatraju svi mehanizmi za eventualno sankcioniranje žena koje su svojim odlaskom podržale ISIL, ali i programi njihove deradikalizacije.

Dok se čeka rješavanje sudbine bh. državljanki u Siriji, “Glas Amerike” objavio je fotografiju jedne od žena u kampu El-Roj, snimljenu u prošli petak, za koju tvrde da je 30-godišnja Sabina iz Bosne i da je udovica bivšeg pripadnika ISIL-a.

Ona je rekla da je došla živjeti u “Islamsku državu”, jer je njen muž smatrao da je to pravo mjesto za budućnost njegove obitelji te je rekla da je “bila mlada i luda” kad se odlučila na dolazak u Siriju.

Navedeno je da u tom kampu u izuzetno teškim uvjetima živi 400 žena i djeca, ali i muškaraca iz različitih zemalja svijeta, koji čekaju hoće li ih njihove zemlje prihvatiti.

Kamp kontroliraju kurdske snage, a pod nadzorom su američkih snaga.

Samri i Sabini prijeti zatvor

Tinejdžerke opisane kao džihadističke “pinap poster djevojke”, porijeklom iz BiH, koje su pobjegle iz Austrije da se pridruže “isalmskoj državi”, mogle bi se suočiti s 15 godina zatvora ,ako se vrate u tu zemlju, piše “Daily Mail”.

Samra Kešinović imala je samo 16,a njena prijateljica Sabina Selimović 15 godina kada su se pridružile džihadistima u Siriji u travnju 2014.godine. U međuvremenu, one su se udale za borce ISIL-a i rodile djecu, a sada se navodno žele vratiti u Austriju čije su državljanke. /HMS/

Komentari

Komentari