Na sudu u Stockholmu u ponedjeljak je počelo suđenje petorici Uzbekistanaca i jednom Kirgistancu optuženima da su financirali terorizam, a trojica su osumnjičena i da su pripremali teroristički napad u Švedskoj.

“Da je taj teroristički napad bio izveden, mogao je ozbiljno naštetiti Švedskoj”, navodi tužiteljstvo u optužnici.

Prvoga dana suđenje je bilo usredotočeno na optužbu da su šestorica muškaraca poslali novac Islamskoj državi radi financiranja njihovih terorističkih operacija.

Uzbekistanac Akromion Ergachev (34) poslao je 1750 eura posredniku u Turskoj, koji je potom taj novac proslijedio dvojici pristaša Islamske države u Siriji.

Petorica ostalih su Uzbekistanci Bakhtior Oumarov (30), Goulom Tadjiiev (39), Shoahmad Mahmoudov (24) i David Idrisson (46) te Kirgistanac Atabek Abdoullaiev (39).

Abdullaiev, Idrisson i Oumarov optuženi su i da su planirali teroristički napad u Švedskoj.

Optuženi su da su nabavili velike količine kemijskih proizvoda za proizvodnju eksploziva, plinske maske, walkie-talkie uređaje i drugu vojnu opremu za pripremu napada.

U njihovim telefonima pronađene su fotografije mjesta u Stockholmu na kojima se okuplja puno ljudi, što su možda bile moguće mete napada.

Optuženici su se izjasnili da se ne osjećaju krivima.

Rakhmat Akilov, uzbekistanski tražitelj azila koji je usmrtio petero pješaka ukradenim kamionom u Stockholmu u travnju 2017., osuđen je u lipnju 2018. na doživotni zatvor. Hina

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!