Srijeda, 29 siječnja, 2020

U SLAVONIJI SE GRADI 10 MILIJUNA EURA VRIJEDNA TVORNICA: ‘Otvara se oko 100 radnih mjesta, s dobrim i redovitim primanjima’

‘Puno je radnika, puno bagera i kamiona, puno je prometa ovih dana u Babinoj Gredi, selo je živnulo’, zadovoljan je načelnik

Već početkom iduće godine, Babina Greda mogla bi postati važan metalski centar u Hrvatskoj, zahvaljujući tvornici koja će prozivoditi autodijelove za TMD gupaciju iz Gadačca u susjednoj BiH. Intermetal, investor za pogon, čija bi proizvodna hala trebala biti gotova već u rujnu  također je iz BiH, a tvornica bi trebala početi s proizvodnjom već 2020.

“Ono o čemu smo govorili i što se činilo jako daleko došlo je do realizacije. Završetkom radova planira se otvoriti približno sto radnih mjesta, a redovita i dobra primanja za brojne obitelji puno će značiti. Pozitivno će se odraziti i na percepciju Babine Grede, kao mjesta poželjnog za ulaganje i ugodnog za življenje. Ovim se korakom otvara novaperspektiva naše općine i vjerujem da će se stvoriti uvjeti da mladi ostanu i da se bar dio onih koji su otišli trbuhom za kruhom jednog dana vrate u selo”, istaknuo je za Glas Slavonije načelnik općine Josip Krnić.

Industrija podigla i niz drugih djelatnosti

No tvornica autodijelova nije jedino što se gradi u ovom slavonskom mjestu.

Počela je i gradnja dječjeg vrtića u selu, a kreće i dugoočekivano asfaltiranje ceste Babina Greda – Prkovci.  Građevinski radovi, a kasnije i nova industrijska radna mjesta za sobom su povukla i sve ostale djelatnosti.

„Puno je radnika, puno bagera i kamiona, puno je prometa ovih dana u Babinoj Gredi, selo je živnulo. Više od sto ljudi angažirano je na gradilištima, bit će posla i za naše trgovce i ugostitelje“, zadovoljan je načelnik koji nastoji privući što više infestitora.

Glavna prednost Babine Grede je to što je tik uz granicu EU a  smještena je neposredno uz autocestu A3, koja od Bregane vodi do Bajakova, graničnog prijelaza između Hrvatske i Srbije što je velika prednost za sve investitore koji nisu iz EU, a zbog veće konkurentnosti žele otvoriti proizvodnju u EU.

Pogoni koji će koristiti sirovinu umjesto da se izvozi

Led je u Babinoj Gredi probila tvrtka Uni Viridas iz Zagreba, čiji je osnivač tursko-nizozemska korporacija Unit Investment N.V., a koja je u industrijskoj zoni Tečine sagradila kogeneracijski pogon na šumsku biomasu kapaciteta 9,7 MW, vrijedan 50 milijuna eura, što je bila najveća ‘greenfield‘ investicija u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

To je  u skladu s  planovima općine koja se trtudi dovesti ljude koji će ulagati u preradbene kapacitete za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, napraviti pogone koji će domaćim sirovinama i proizvodima davati dodatnu vrijednosi, umjesto da se sirovina izvozi za predadu negdje drugdje.

„Nadam se da ćemo u sljedeće četiri godine skočiti prema višim kategorijama razvijenosti. I kad jednog dana ne budem načelnik, tko god dođe na moje mjesto, imat će dobre temelje za rad jer će proračun Babine Grede jako dobro stajati“,  zaključuje za Glas Slavonije.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Sky: Rebić uskoro ide u Madrid za više od 40 milijuna eura
>>> Vozite malo iznad ograničenja? Evo koliko opraštaju kamere za mjerenje brzine!
>>> Škoro: Srbija mora platiti odštetu ljudima koji su bili u logorima
>>> TREBA IĆI NA PRETRAGE Moguće da je Merkel ozbiljno bolesna
Komentari

Komentari