Utorak, 25 veljače, 2020

U riječkom ŽDO-u počela ispitivanja uhićenih u aferi Uljanik

Uhićeni u aferi Uljanik nakon ispitivanja u policiji noć su proveli u policijskom pritvoru, a u srijedu su na ispitivanje u Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Rijeci dovedeni bivši predsjednik Uprave 3. maja Zdravko Pliško, bivši član Uprave Uljanika te sadašnji član Uprave Brodogradilišta Uljanik i predsjednik Nadzornog odbora Veljko Grbac, bivši direktor i član Uprave Brodogradilišta Uljanik Silvan Kranjc te bivši predsjednik Uprave Uljanika Anton Brajković.

Tijekom dana očekuje se ispitivanje ostalih od ukupno 12 osumnjičenika, koji su uhićeni jučer u akciji Uljanik .

Nakon ispitivanja, u državnom odvjetništvu će odlučiti hoće li protiv osumnjičenih pokrenuti istragu i od suca istrage riječkog Županijskog suda zatražiti istražni zatvor.

Dvanaest čelnih ljudi Uljanika i 3. maja uhićeni su u utorak u akciji Uljanik, koja se provodi na istarskom i riječkom području, Policija je uhitila ukupno 12 osoba koje se sumnjiči za kaznena djela zloporabe u gospodarskom poslovanju i subvencijsku prijevaru, počinjenih na štetu brodogradilišta u Puli i Rijeci i državnog proračuna. Materijalna šteta procjenjuje na više od 1,2 milijarde kuna.

Policija od rujna 2018. provodi kompleksno kriminalističko istraživanje međusobnog poslovanja trgovačkih društava koja posluju unutar Uljanik grupe, kojoj pripada i brodogrdailište u Rijeci, te poslovanje društava iz Uljanik grupe s drugim poslovnim subjektima.

Zbog opsežnosti i složenosti kriminalističkog istraživanja jučer je u akciji sudjelovalo više od 100 policijskih službenika, a u Rijeci je ustrojen Stožer iz kojeg se sve koordinira.

U akciji Uljanik su privedeni bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda, bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Anton Brajković, bivši članovi Uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan, direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, direktor Uljanik Shipmanagmenta Darko Šorc, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc, direktor Uljanik Pomorstva za usluge Elvis Pahljina, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan, te bivši direktori 3. maja Zdravko Pliško i Domagoj Klarić. Hina

Komentari

Komentari