Nedjelja, 12 srpnja, 2020

U PORTUGALSKOM PARLAMENTU Legalizacija eutanazije nije prošla

U kršćanskom svijetu bile su vrlo iznenađujuće odluke portugalskog parlamenta, kada su članovi istoga 2007. godine legalizirali abortus, a potom 2010. godine dozvolili sklapanje istospolnih brakova u toj zemlji. No, portugalsko najviše zakonodavno državno tijelo, ove je godine iznenadilo sve, jer je donijelo odluku kojom nije legalizirao eutanaziju. Prijedlog zakona je odbačen.

Napominjemo da je zakon predložio vladajući socijalistički blok. Zakon nije prošao jer je za njega glasovalo 110 zastupnika, a protiv je bilo 115, dok su četvoro zastupnika ostali sudržani. Podsjećamo da portugalski parlament se sastoji od 229 zastupnika. Na taj način, iako su vladajući predlagali, nije legalizirana medicinski potpomognuta smrt a na temelju zahtjeva upućenog pacijenta koji boluje od neizlječive bolesti.

U nekoliko zemalja u svijetu eutanazija je dozvoljena (Belgija, Nizozemska, Kolumbija i Luksemburg), dok se u nekima dozvoljava tzv. samoubojstvo u nazočnosti liječnika (Njemačka, Švicarska i Kanada).

Anto Pranjkić/ Priznajem.hr

Komentari

Komentari