Ponedjeljak, 24 veljače, 2020

U ovim državama nije dozvoljeno tuči djecu, među njima je i Hrvatska

ZADNJIH NEKOLIKO godina puno se raspravlja o tome treba li djecu fizički kažnjavati, a većina stručnjaka protivi se fizičkim mjerama discipliniranja djece. Ipak, zemlje u kojima je zakonom zabranjeno udariti dijete još uvijek su u manjini, prenosi CNN.

Neki roditelji strogo su protiv fizičkog kažnjavanja djece, dok drugi smatraju da djeca na taj način uče poštovati starije.

Zemlje u kojima je protuzakonito udariti dijete

Prema UNICEF-u i Globalnoj inicijativi koja se zalaže za ukidanje tjelesnog kažnjavanja djece, tući djecu zabranjeno je zakonom u 60 svjetskih zemalja, država i teritorija.

Istovremeno, 1,1 milijarda skrbnika na svijetu smatra da je fizičko kažnjavanje djece nužno za dobar odgoj djeteta, prenosi UNICEF.

Na listi zemalja koje zabranjuju mlaćenje djece nalazi se i Hrvatska, dok na njoj nisu neke razvijene srednjeeuropske zemlje, poput Velike Britanije, Italije i Francuske, kao ni SAD. Po broju zabrana prednjače zemlje Južne Amerike i Europe.

Zabrane se uvode tek posljednjih godina

Zemlje su zabrane fizičkog kažnjavanja djece počele pojačano uvoditi tek u posljednjih deset godina, kaže Cappa.

Prema UNICEF-ovim podacima, fizičku disciplinu podjednako često trpe djeca siromašnih i imućnih roditelja.

Fizičko kažnjavanje djece prva je zabranila Švedska 1979. godine. Broj zemalja koje imaju zabrane naglo se povećao nakon 2006. godine, kada je UNICEF preporučio hitno uvođenje takvih zabrana u svijetu. Uvođenje sličnih zabrana najavilo je daljnjih 56 zemalja.

Trenutno u zemljama koje imaju zabrane živi samo devet posto djece ispod pet godina starosti. Drugim riječima, “više od 600 milijuna djece mlađih od pet godina žive u zemljama koje nemaju takve zakone”, upozorava Cappa.

No, ne slažu se s time svi. Prema istraživanju Roberta Larzelerea s Državnog sveučilišta u Oklahomi, pljuskanje djece pokazalo se učinkovitim kao “pomoćna” metoda kada druge blaže mjere nisu bile dovoljne.

Komentari

Komentari